Hlavní obsah

Okamurův Úsvit zahájil kampaň, místo inzerce dvakrát vytiskne letáky

Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury v úterý v Kladně zahájilo předvolební kampaň. Start doprovázel symbolický výstřel ze startovací pistole a mávání šachovnicové vlajky, která se užívá v cíli motoristických závodů. Strana si prý vystačí s minimální propagací a nehodlá utrácet milióny za reklamní kampaň.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury (uprostřed) zahájilo v Kladně svou volební kampaň.

Článek

Šéf hnutí Okamura také představil lídry všech kandidátek, základní body volebního programu a číslo transparentního účtu. Zahájení kampaně na náměstí Sítná sledovalo kolem 40 lidí. Pak šli členové hnutí diskutovat se zájemci do kulturního domu.

"Kampaň je v našem případě velký eufemismus. Neoplýváme penězi, takže billboardů bude pár, inzerce zřejmě nebude žádná, a když dvakrát vytiskneme nějaké letáky, budeme spokojení," uvedl Okamura.

Hnutí chce podle Okamury prosadit osobní, hmotnou i trestní odpovědnost pro politiky, soudce, státní zástupce a exekutivu, přímou volbu a odvolatelnost politiků. Za hlavní bod programu považuje změnu politického systému na přímou demokracii, což přirovnal k radikálnímu řezu, jako bylo založení republiky v roce 1918 nebo svržení komunistického režimu v roce 1989.

"Parlamentní cestou chceme skoncovat se současným nedemokratickým režimem, který ovládá stranická oligarchie," prohlásil Okamura.

Lídři kandidátek se sešli poprvé

Lídři všech kandidátek hnutí se v Kladně sešli poprvé. Okamura bude lídrem kandidátky ve Středočeském kraji, kde se střetne například s bývalým ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). V Plzeňském kraji kandidátku povede šéf Věcí veřejných Vít Bárta, jehož protivníkem bude mimo jiné exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). V čele pražské kandidátky stane diplomat Milan Šarapatka. Lídrem v Pardubickém kraji bude reprezentační trenér plavců Augustin Karel Andrle.

V čele kandidátky v Libereckém kraji stane Jana Hnyková, vedoucí sestra ošetřovatelského oddělení v domově důchodců a členka výkonné rady Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče. Lídrem v Jihomoravském kraji je zemědělský inženýr Petr Adam, který se ve volbách postaví svému otci Vojtěchu Adamovi, jenž kandiduje jako nestraník v čele listiny KSČM. Na prvním místě kandidátky na jihu Čech bude hokejový trenér a manažer prvoligového týmu Českých Budějovic Karel Pražák.

V Karlovarském kraji kandidátku povede Pavel P. Reis, který je předsedou Sdružení na záchranu památek ČR. Na Vysočině je v čele kandidátní listiny šéfredaktor Hitrádia Vysočina Martin Lank. V čele kandidátky Královéhradeckého kraje je lékař Jiří Štětina a v Moravskoslezském kraji je lídrem podnikatel Karel Fiedler. Na Zlínsku kandidátku povede zastupitel obce Březůvka Jaroslav Holík a v Ústeckém kraji starosta krušnohorské obce Nová Ves David Kádner. Lídrem hnutí v Olomouckém kraji je podnikatel Radim Fiala.

Krajští lídři
PrahaStředoč.JihočeskýPlzeňský
ČSSDZavadilHamáčekZimolaChovanec
TOP09SchwarzenbergKalousekBezecnýŽeníšek
KSČMSemelováGrospičFilipŠidlo
ODSNěmcováBendlKubaPospíšil
KDUHermanGabalBartošekKrása
SZLiškaLáskaKovářŠtěrbová
SPOZŽákAdamecKužvartPortová
ANOBabišJermanováMaxováVozdecký
HV!ZoufalíkBobošíkováDoktorBaumruk
ÚSVITŠarapatkaOkamuraPražákBárta
KarlovarskýLibereckýÚsteckýKrálovehr.
ČSSDNovotnýPlocFoldynaOrgoníková
TOP09MalečekFarskýKučeraHeger
KSČMHojdaMackovíkHubáčkováMarková
ODSBurešMoudráHolečekStaněk
KDUHalákováSvobodaSteinerBělobrádek
SZNěmecHudecŠkodaKudrnáč
SPOZKvasničkaNezmarTomanHůlka
ANOProcházkaKomárekBrabecPilný
HV!PateraJirmanKyselaJeník
ÚSVITRiesHnykováKádnerŠtětina
PardubickýJihomoravskýOlomouckýMoravskos.
ČSSDEffenberkSobotkaVáňaZaorálek
TOP09ZedníkKostřicaChalánkováLukša
KSČMMatušovskáAdamČernýOpálka
ODSJiroutFialaNovotnýStanjura
KDUJunekMiholaJurečkaPodivínský
SZČáslavkaSeitlováŠkabrahaBrady
SPOZŠtenglLuklAugustinPecina
ANOKolovratníkStropnickýFaltýnekHájek
HV!HlaváčVolfováNovákJanáčková
ÚSVITNovákAdamFialaFiedler
VysočinaZlínský
ČSSDBěhounekSeďa
TOP09TurečekGazdík
KSČMKováčikKoníček
ODSFischerováHrdý
KDUHerbrychBenešík
SZKonvalinkováBerg
SPOZŠvihlíkováMynář
ANOJourováVondráček
HV!NechvátalÚlehla
ÚSVITLankHolík

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám