Hlavní obsah

Bublava a Skanska se mají v kauze nedostavěného aquaparku domluvit

Právo, Rudolf Voleman

Po deseti letech soudních tahanic ohledně nedokončené stavby aquaparku v Bublavě na Sokolovsku se má vedení této obce a někdejší dodavatelská stavební společnost Skanska domluvit mezi sebou na vzájemném vyrovnání. Vyzval je k tomu v úterý sokolovský soudce Jaroslav Simet, ke kterému se případ vrátil od Nejvyššího soudu v Brně, jenž zrušil letos na jaře všechny dosavadní rozsudky.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Starosta Bublavy Igor Jirsík (nez.), obhájkyně Alena Králová a právní zástupce společnosti Skanska Jiří Fišera na chodbě sokolovského soudu.

Článek

„Případ se dostal rozhodnutím Nejvyššího soudu zpět do téměř počáteční fáze,“ uvedl Simet. V Bublavě začala v 90. letech minulého století stavba aquaparku, která ale nebyla nikdy dokončena, protože se zastavil příliv státních dotací. Nové vedení obce neuznalo, že si stavbu objednalo, a zpochybnilo platnost smlouvy na dílo.

Přitom se dožadovalo žalobou po dodavatelské firmě 56 miliónů korun. Skanska naopak u soudu žádala proplacení 19 miliónů korun plus penále ve zhruba stejné výši za práce, které odvedla, ale nebyly jí dosud obcí uhrazeny.

Mají se dohodnout

V první instanci sokolovský okresní soud vynesl rozsudek vstřícný obci, ale odvolací krajský soud nařídil kauzu přehodnotit. Podle dalšího rozsudku tak měla Bublava dodavatelské firmě odvedené práce zaplatit. Bublava se ale odvolala k Nejvyššímu soudu v Brně, který oba předešlé rozsudky na jaře letošního roku zrušil. Případ se tak vrátil zpět k sokolovskému soudu.

Soudce Simet v úterý rozsáhle oběma stranám vysvětloval, v jaké je nyní případ právní pozici. Přitom je vyzval, když ani jedna strana nenavrhla žádné další nové důkazy, aby se dohodly o vzájemném vyrovnání.

Obě strany sporu s tím souhlasily, přičemž společná jednání by měla přinést posun, jak se právníci dohodli, zhruba do jednoho měsíce. „Musíme si nejdříve domluvit termín první schůzky,“ uvedl starosta Bublavy Igor Jirsík (nez.).

Zůstalo jen torzo

Každá ze stran by měla podle dohody přinést své návrhy řešení, i když to právník Skansky Jiří Fišera nejdříve odmítal a chtěl jen čekat na návrhy Bublavy. „Každá strana by měla říct, kam až je ochotná jít,“ uvedla obhájkyně obce Alena Králová. „Návrh obce bude muset ale nejdříve schválit jeho zastupitelstvo. Bez jeho souhlasu já nemohu nic dojednat,“ uzavřel Jirsík.

Místo aquaparku zůstalo v Bublavě jen torzo stavby, o které nemá nikdo zájem. Stavba aquaparku není ani napojena na vodovod a kanalizaci, takže by ani po dostavbě nemohl fungovat.

Státní dotace na stavbu získal v 90. letech tehdejší poslanec za ODS Vlastimil Tlustý. Obec musí kvůli nedokončené investici státní dotaci ve výši 32 miliónů korun vrátit, což se jí daří jen s obtížemi díky prodejům pozemků. Dluží státu ještě kolem 19 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám