Hlavní obsah

Královéhradecká konference zemanovců málem skončila fackami

• Aktualizováno
Právo, Vladislav Prouza

Fackami málem skončila nedělní krajská konference SPOZ v Hradci Králové. Výměna názorů mezi senátorem Vladimírem Drymlem a čerstvě zvoleným krajským šéfem Miroslavem Matějkou nakonec vyvrcholila senátorovým přidržením Matějky u krku za kravatu.

Foto: SPOZ

Konference SPOZ Hradec Králové uprostřed Miroslav Matějka.

Článek

„Zasloužil by si pár facek, aby se probral,“ okomentoval napjatou situaci Dryml, jenž bývalého asistenta staronové volební jedničky ČSSD za Královéhradecký kraj, poslankyně Hany Orgoníkové, před časem mezi zemanovce přivedl. „Pan Matějka tzv. velrybářskou metodou účelově založil několik malých organizací SPOZ s černými dušemi a nechal se zvolit krajským předsedou,“ tvrdí Dryml.

Senátora kvůli údajným výpadům proti některým spolustraníkům vyloučili delegáti na Matějkův popud krátce před roztržkou z konference. „Padla slova o vyloučení ze SPOZ a důtce," poznamenal Dryml, který sál neopustil a posléze se pustil do stranického soka.

Kritizoval sestavení kandidátek

„Úvodem konference hrubě urazil zástupkyni pořádající agentury. Nechci ale přes média komentovat chování pana senátora,“ reagoval Matějka.

Kandidovat do parlamentních voleb jsem nechtěl. Šlo o demokratičnost výběru kandidátů.
senátor Vladimír Dryml

Dryml vytýkal krajské organizaci SPOZ nedemokraticky a autoritativně sestavenou kandidátku do říjnových parlamentních voleb vedenou zpěvákem Danielem Hůlkou, bývalým generálním ředitelem hasičů a současným náměstkem ministra vnitra Miroslavem Štěpánem a zprvu kandidátem Sládkových republikánů, poté sociálním demokratem a současným ředitelem Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů Petrem Vrzáněm.

„Konference se nezmiňuje o tom, jak se dostal Daniel Hůlka do čela kandidátky. Nebylo hlasováno ani o ostatních místech,“ prohlásil Dryml.

Politická sebevražda

Matějka pokládá Drymlův výstup na krajské konferenci za senátorovu politickou sebevraždu. „Zřejmě chtěl figurovat na jednom z předních míst krajské kandidátky, o což ani nikoho nepožádal. Bylo by to netaktické. Pokud by uspěl a nastoupil do dolní komory parlamentu, SPOZ by přišel o senátorský klub. Funkci senátora a poslance nelze kumulovat,“ vysvětlil Matějka.

„Myslím ale, že kvůli nedělnímu výstupu ho málokdo příští rok podpoří jako kandidáta SPOZ do senátních voleb,“ podotkl Matějka.

„Kandidovat do parlamentních voleb jsem nechtěl. Šlo o demokratičnost výběru kandidátů. Podobné způsoby výměny názorů nepovažuji za vhodné, ale nešlo vydržet,“ kontroval Dryml.

Matějka zmínil i nedávné skandály ve vrchlabské nemocnici, které však Dryml považuje za účelové a vylhané. „Pověst nemocnice očistíme právní cestou,“ podotkl Dryml, který nemocnici vede.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám