Hlavní obsah

Ministerstvo už vyčerpalo čtyři pětiny sumy na dávky v hmotné nouzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí vyčerpalo do konce letošního července už čtyři pětiny částky, kterou má pro letošek vyhrazenou na dávky v hmotné nouzi. Ze 7,5 miliardy vyplatilo za prvních sedm měsíců roku skoro šest miliard. Oproti loňsku je to o 1,7 miliardy víc.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Důvodem je vzrůstající počet nezaměstnaných bez podpory a rodin v tísni. Víc se proti loňsku rozdělilo i postiženým, pěstounům či nezaměstnaným, méně peněz putovalo do důchodů či rodičovských.

Dávky v hmotné nouzi zahrnují příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádnou pomoc. Víc se vydalo na všech třech.

V červenci úřady práce vyplácely 152 600 příspěvků na živobytí. Je to zhruba o 29 procent víc než před rokem. Za sedm měsíců teď stát potřebným rozdělil 4,28 miliardy, tedy skoro o miliardu meziročně více. "Důvodem tohoto meziročního nárůstu je zejména vysoký počet uchazečů o zaměstnání bez nároku na podporu v nezaměstnanosti a příjmová situace domácností," uvedl úřad práce.

Situaci zhoršily i povodně

Výrazně víc se vyplatilo i na doplatcích na bydlení, a to o 76 procent. Zatímco loni to bylo 876 miliónů, letos už 1,54 miliardy. V červenci doplatek pobíralo 66 400 příjemců, loni jich bylo o 24 100 méně. Víc peněz putovalo i do mimořádných dávek, a to o 56,3 miliónu. Úřady práce poskytly lidem v tísni letos do července 155,3 miliónu. Důvodem byly hlavně povodně.

Do důchodů šlo 210,4 miliardy korun, tedy zhruba o 2,3 miliardy méně než loni. Starobní důchodci teď dostali 169,7 miliardy, to je o 700 miliónů méně než minulý rok. Podle autorů zprávy za meziročním poklesem je hlavně vyúčtování zvýšené zálohy na penze z loňského prosince. Ubylo ale také těch, kteří dostávají invalidní a pozůstalostní penze.

Reklama

Výběr článků

Načítám