Hlavní obsah

Nová léčba hepatitidy C zabrala i u ztracených případů

Právo, Stáňa Seďová

Pacienti, kterým virus hepatitidy C dlouhá léta ničí játra a náročná léčba jim nepomohla, mají nyní novou naději. Před smrtí či transplantací je zachrání přímo působící antivirotika. Ta vyléčila i paní Darinu a Margitu, které se nakazily při krevní transfuzi.

Foto: Stáňa Seďová , Právo

Pacientka Darina s manželem

Článek

V Česku žijí stovky pacientů, u nichž se v důsledku hepatitidy C rozvíjí cirhóza jater, hrozí jim karcinom a jedinou záchranou života pro ně roky byla transplantace jater. A to proto, že jediná dosud dostupná léčba interferonem a ribavirinem zabrala jen v polovině případů. Lékaři však přišli s novým způsobem léčby takzvanou trojkombinací, kdy k těmto lékům byla přidána antivirotika, která působí přímo v játrech.

Lékaři pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) nasadili léčbu prvním pilotním osmi pacientům. Po desítkách let trápení s touto nemocí nad ní konečně zvítězily i paní Darina a Margita. Obě byly infikovány při krevní transfuzi v době, kdy hepatitida C ještě nebyla známa a krev na ni nebyla testována.

Lékaři nyní vzkazují pacientům postiženým touto nemocí, které nedokázala vyléčit dvojkombinace léků, aby se znovu obrátili na své lékaře. Nyní totiž mají šanci na úplné vyléčení.

Mnozí umírají

Základní problém nemocných hepatitidou C je takzvané tvrdnutí jater. „Proces tvrdnutí jater je dlouhodobý, trvá 20 až 30 let a má obvykle minimum příznaků. Ve věku kolem padesáti let je pak jedinou záchranou života transplantace jater. Těch ročně v Česku provádíme třicet, ale ještě větší počet lidí na játra čeká. Mnozí se nedočkají a umírají na komplikace spojené s nemocí,“ uvedl Jan Šperl, zástupce přednosty Kliniky hepatogastroenterologie v IKEM.

Pro tyto dříve ztracené případy nyní přišla naděje v podobě antivirotik, která vstupují přímo do jaterní buňky. „U pacientů, kteří na první léčbu dvojkombinací nereagovali, a dokonce už mají cirhózu, se úspěšnost léčby pohybuje mezi třiceti až padesáti procenty, což je úspěch a naděje na vyléčení pacientů, kteří tak nebudou v nejbližších letech potřebovat transplantaci jater,“ oznámila Soňa Fraňková z Kliniky hepatogastroenterologie IKEM.

Při léčbě ale musejí pacienti počítat s podobnými potížemi, kterými trpí při chřipce, jako jsou horečnaté stavy, nechutenství, únava i padání vlasů.

Celý proces trvá 48 týdnů, výsledky potvrdí úspěšnost léčby až za půl roku. V tuto chvíli čeká na léčbu trojkombinací 500 českých pacientů, kteří by ji měli podstoupit v příštích dvou až třech letech. Zatím pojišťovny hradí tuto léčbu jen pacientům, u kterých nebyla úspěšná dvojkombinace léků.

Darina se nakazila transfuzí po porodu

Dnes už téměř šedesátiletá Darina, čtyřnásobná matka a dokonce sedminásobná babička, se nakazila hepatitidou C v roce 1978, kdy při porodu ztratila hodně krve a musela dostat transfuzi.

Přestože byla v dalších letech unavená a bolely ji nohy, lékaři odhalili nákazu až po dvaceti letech při biopsii jater. Pacientka se dostala do péče lékařů v IKEM, kde podstoupila dvojkombinační léčbu.

„Trpěla jsem horečkami, nevolností, pak přišlo úmrtí v rodině a já už to psychicky nevydržela a léčbu po půl roce vzdala. V dubnu mi navíc lékaři objevili lymfom v játrech. Když na přelomu let 2011 a 2012 přišli lékaři s novou možností léčby, rozhodla jsem se zabojovat ještě jednou. Nemohla jsem hýbat s rukou, padaly mi vlasy, injekce mi musel píchat manžel, který se vždy vrátil z pole, protože do paže už jsem to nezvládla a břicho mám vyhrazené pro injekce inzulinu,“ popsala náročné měsíce léčení paní Darina, která je zároveň diabetička. Po půlročním čekání nakonec přišly dobré zprávy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám