Hlavní obsah

Šlouf převezl Zemana, ale v čele pražské kandidátky zřejmě nezůstane

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zpráva o zvolení Miroslava Šloufa lídrem pražské kandidátky SPOZ, kterou první zveřejnily Novinky.cz, způsobila ve straně pozdvižení. Jak se ukázalo, Šlouf se ve středu nechal zvolit do čela pražské kandidátky SPOZ, aby se pomstil prezidentu Miloši Zemanovi, který se od něj v posledních dnech odstřihl. Strana kvůli tomu narychlo zrušila i čtvrteční tiskovou konferenci, na které měla zaznít jména volebních lídrů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Šlouf dává rozhovor po vyhlášení výsledků volby prezidenta.

Článek

Na středečním večerním zasedání pražské SPOZ došlo k nečekanému odvolání dosavadního předsedy Ondřeje Kropáčka. Novým šéfem pražských zemanovců se pak stal Luboš Smrčka, který je zároveň trojkou kandidátky pro říjnové volby. Do čela kandidátky se pak nechal zvolit právě Miroslav Šlouf, někdejší poradce prezidenta Miloše Zemana, jehož vztah s prezidentem ale v poslední době výrazně ochladl.

Zeman sice Novinkám na dotaz, zda mu Šlouf v čele kandidátky v Praze, kde bude i volit prezident, nevadí, odpověděl, že to neřeší. Někdo to ale zřejmě řešit musel. Server Týden.cz uvedl, že šlo pouze o PR akci ke zviditelnění strany, ale Novinkám zdroj z vedení SPOZ potvrdil, že Šlouf všechny převezl a nechal se do čela pražské kandidátky natruc Zemanovi zvolit.

Právě prezident Miloš Zeman se totiž od Šloufa nedávno distancoval a prohlásil, že s ním přerušuje spolupráci.

„Veřejně prohlásil, že přesvědčil Vladimíra Remka, aby stáhl prezidentskou kandidaturu za KSČM a aby mě podpořil v kampani. Remek pak vydal veřejné dementi, které bylo publikováno, že Miroslava Šloufa několik let neviděl a že se tato informace nezakládá na pravdě. To byl hlavní důvod, proč jsem s ním přerušil spolupráci. Nemáme si vymýšlet,“ konstatoval Zeman v srpnu pro Parlamentní listy. Od prezidentských voleb se Zeman setkání se Šloufem vyhýbá.

Šlouf odmítá, že by šlo o PR akci

Samotný Šlouf odmítl, že je jeho kandidatura PR akcí. „To slyším poprvé. Rozběhl jsem akci, už jsem hovořil s potenciálními sponzory volební kampaně. Připravujeme si tým společně s kolegou Hönigem, který je na druhém místě kandidátky,“ řekl Novinkám Šlouf.

Širší vedení SPOZ ve čtvrtek vpodvečer projednalo všech 14 kandidátek a posvětilo je. Jak naložilo se Šloufem v čele pražské kandidátky, se snaží zemanovci utajit.

„Předsednictvo se dohodlo a schválilo podobu všech kandidátek,” řekl ve čtvrtek bez podrobností místopředseda SPOZ Vladimír Kruliš. „Vše bude řečeno na tiskové konferenci v pátek ve dvanáct hodin,” dodal.

Podpora Šloufa byla často Zemanovi vytýkána před prezidentskými volbami. Zejména kvůli Šloufovým dřívějším vazbám na podnikatele Františka Mrázka. Šloufovi uškodily mimo jiné zveřejněné telefonické rozhovory právě s Mrázkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám