Hlavní obsah

Lékaři brojí proti elektronickým neschopenkám, nemají počítače, bojí se výpadků proudu

• Aktualizováno

Lékařská komora spolu se sdruženími praktických lékařů a ambulantních specialistů odmítají, aby byly od příštího roku vydávány pouze elektronické neschopenky. Tuto povinnost stanoví zákon a od ledna měly být vypisovány pouze elektronické verze. Ministr práce František Koníček se ale v úterý dohodl s lékařskou komorou, že se přechodné období prodlouží o dva roky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Papírové neschopenky by měly skončit

Článek

Lékaři elektronické neschopenky odmítají s tvrzeními, že jim to přidělá práci, nejsou dostatečně vybaveni počítači s potřebným připojením a hrozí se například i výpadků elektřiny.

Lékaři loni vystavili přes 1,2 miliónu papírových neschopenek, od ledna 2014 by je měli vystavovat jen elektronicky.

Podle zjištění ČTK vystavilo elektronickou neschopenku zatím jen pár lékařů, kteří měli projekt vyzkoušet.

Pohodlnost, tvrdí ministr

Ministr práce v demisi František Koníček, který o problému v úterý odpoledne jednal s prezidentem ČLK Milanem Kubkem, míní, že lékaři podmínky pro elektronickou komunikaci mají. Jejich postoj považuje za určitou pohodlnost.

S dalším odkladem před schůzkou nesouhlasil, dohodl se na přechodné době, kdy by mohly fungovat neschopenky papírové i elektronické.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr práce a sociálních věcí František Koníček

"Radši budeme řešit jakýsi duální, náhradní postup, který trendově bude znamenat, že se bude snižovat množina lékařů, kteří to nechtějí nebo neumějí dělat, tak abychom je to naučili a předvedli, že to má smysl. Jiný kompromis si nedovedu v tuto chvíli představit," řekl Koníček.

Elektronické neschopenky
Zákon o povinnosti zasílat České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) elektronické neschopenky je účinný od letoška, zároveň je letošní rok přechodným obdobím, kdy ještě mohou lékaři posílat neschopenky papírové. Lékaři chtějí odložit elektronické neschopenky o dva roky a zachovat i pak neschopenky papírové. Poštovné za papírové neschopenky hradí ČSSZ, přechodem na elektronické by ročně ušetřila 20 milionů korun.

Lékaři tvrdí, že vypisování elektronických neschopenek trvá déle a je dražší. Musejí si opatřit počítač s připojením na rychlý internet a program. Jsou to prý jen další vydání za něco, co jim práci neulehčí.

Hrozí výpadky elektřiny, tvrdí lékaři

Neschopenky píšou nejvíc praktici. Průměrný příjem ordinace praktika je 100 000 korun měsíčně, nájem, energie či plat sestry 65 000 korun, po zdanění zůstane lékaři 20 000 korun. Podobně to vypadá u specialistů, tam je ale škála širší, některé odbornosti jsou "výnosnější".

Mezi praktiky má počítač 80 procent, část jen doma. Z tohoto počtu má 60 procent rychlé připojení na internet. V některých oblastech není rychlé připojení, či je slabý signál. Rizikem jsou i výpadky elektřiny, lékař pak nemůže neschopenky psát i několik hodin.

Papírovou neschopenku za minutu, elektronickou za deset 

"Nebráníme se pokroku, ale musí zůstat alternativa, protože mohou nastat situace, kdy není možné se elektronicky spojit," řekl šéf Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák. Lékaři by podle něj měli být ekonomicky motivováni k psaní elektronických neschopenek, podobně jako od zdravotních pojišťoven mají bonus za elektronickou komunikaci.

Vyplnění papírové neschopenky trvá minutu, elektronické pět až deset minut. Když lékař hlášení odešle, musí ho také vytisknout a dát pacientovi pro zaměstnavatele. "Pokud to má mít smysl, tak jen když také zaměstnavatel bude přijímat elektronická hlášení," řekl Šmatlák.

Šéf Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko ví o jediném kolegovi, který se zajímal o psaní elektronických neschopenek. Když se dozvěděl, že náklady půjdou do tisíců každý rok, ztratil zájem.

Počítače i programy chceme zdarma

"Podle našich informací byl celý projekt financován Evropskou unií, už je to jednou zaplacené, takže není nejmenší důvod, proč bychom my do toho měli dávat druhé peníze," řekl Jojko.

Sdružení žádá, aby hardware a software dostali lékaři zdarma a vše bylo zdarma aktualizováno. Chtějí, aby před zavedením do praxe otestovala systém vybraná skupina lékařů.

Anketa

Setkali jste se v ordinacích s elektronickou neschopenkou?
ano
2,1 %
ne
97,9 %
Celkem hlasovalo 6478 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám