Hlavní obsah

Kandidátka ČSSD na Olomoucku se znovu dostane před soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kandidátní listinou sociálních demokratů v Olomouckém kraji by se měl znovu zabývat soud. Právní zástupce nespokojených straníků z Mohelnicka Pavel Němec se totiž s partají nedohodl na smírčím jednání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

U pražského obvodního soudu se chystá podat žalobu i další návrh na předběžné opatření, který má zabránit registraci kandidátní listiny. Němec, který byl letos v lednu ze strany vyloučen, ČSSD navíc vzkazuje, že pokud soud nerozhodne do voleb, po vyhlášení volebních výsledků napadne celé volby v Olomouckém kraji. Obvodní soud v minulých dnech již jeho první návrh zamítl. Zástupci ČSSD jakékoliv pochybení při sestavování kandidátní listiny odmítají.

Podle Němce sestavení kandidátky neodpovídalo demokratickým principům, sestavena prý byla úzkým okruhem straníků a rozhodnuto bylo "za zavřenými dveřmi na sekretariátech". Na soud se rozhodl znovu obrátit poté, co se nedohodl se stranou na smírném vyřešení sporu. Po straně žádal podklady týkající se postupu při sestavování kandidátky, které sice dostal, klíčové hodnocení kandidátů prý však chybělo.

Vydírá nás pravidelně, tvrdí krajský lídr

Vedení krajské organizace ČSSD jakékoliv pochybení odmítá. Podle předsedy Jiřího Zemánka byla kandidátka sestavena podle volebního řádu. Do sporu se podle něj vložil i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a právní zástupce údajně všechny požadované materiály dostal. Podle lídra kraje Romana Váni stranu právník napadal a vydíral žalobami již v několika volbách.

K pražskému soudu bylo podáno v červenci a srpnu také pět žalob proti sociální demokracii. Ve čtyřech případech jde o zrušení členství celkem deseti bývalým členům ČSSD z Moravskoslezského, Olomouckého a Plzeňského kraje. Pátý případ se týká údajné nečinnosti vedení strany na podnět z regionu. S výjimkou jedné žaloby figuruje ve všech jméno právníka Němce, který byl z ČSSD vyloučen pro údajné mediální poškozování strany. Němec však popírá, že u napadení kandidátních listin jde o osobní věc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám