Hlavní obsah

ČSSD i komunisté spustili kampaň, chtějí napravovat chyby pravice

• Aktualizováno
Právo, Novinky, rei, hon

Kampaně do předčasných voleb zahájili v sobotu sociální demokraté i komunisté. Zatímco soc. dem. si k tomu vybrala ostravské hlavní náměstí, komunisté Kunětickou horu u Pardubic. Obě strany prohlašují, že jsou připraveny občanům ČR pomoci z potíží, do nichž je dostaly předchozí vlády vedené ODS.

Foto: Aleš Honus, Právo

Vedení ČSSD. V popředí předseda Bohuslav Sobotka (vpravo) a místopředseda Michal Hašek

Článek

„Sociální demokracie byla sedm let v opozici, ve vládě se sedm let střídaly pravicové strany,“ prohlásil předseda Bohuslav Sobotka s tím, že pro soc. dem. byla vždy sedmička šťastné číslo. „Bohužel pro nás, Českou republiku a občany naší země šťastné nebylo,“ dodal.

Podle Sobotky je sociální demokracie „připravena garantovat změnu k lepšímu“. Program shrnul do tří bodů. ČSSD chce nastartovat hospodářský růst a „napravit chyby v pravicových reformách“. Sociální demokraté chtějí valorizovat důchody podle vývoje cen, znovu vyplácet nemocenskou v prvních třech dnech nemoci, zrušit rovnou daň a nahradit ji progresivní a zrušit druhý pilíř důchodové reformy.

ČSSD je podle Sobotky také připravena obnovit správné fungování státu. „Lidé platí daně a zaslouží si, aby za ně získali kvalitní, dostupné služby,“ řekl.

Špičky soc. dem. ale moc návštěvníků na Masarykovo náměstí v centru Ostravy nedostaly. Před pódiem na projevy čekalo zhruba jen sto lidí. Zhruba stejný počet dětí ale přilákaly připravené atrakce včetně skákacího hradu.

O půl hodiny později, když na pódium nastoupili volební lídři všech krajů, projevy řečníků poslouchaly asi dvě stovky lidí. Kromě Bohuslava Sobotky a moravskoslezského lídra Lubomíra Zaorálka vystoupil také bývalý polský premiér Leszek Miller. „Přátelé, přeji vám mnoho úspěchů ve volbách. Na Slovensku vládne levice, v Česku bude vládnout levice a v Polsku bude vládnout za dva roky,“ řekl Miller.

Komunisté zahájili na hoře

Kampaň před říjnovými volbami v sobotu zahájili také komunisté. Na Kunětické hoře se při té příležitosti sešlo na tři tisíce lidí. Předseda KSČM Vojtěch Filip představil lídry jednotlivých kandidátek v krajích a debatoval s přítomnými o volebním programu. Jeho hlavním cílem je podle prohlášení strany „pomoci občanům České republiky z tíživé situace“.

Program na Kunětické hoře doplnila vystoupení folklórních souborů a country kapel. Nechyběly soutěže pro děti.

Reklama

Související články

ČSSD proti ČSSD, žaloba padla i na Plzeňsku

Se správní žalobou na ČSSD se potýkají sociální demokraté i v Plzeňském kraji. Nikoliv kvůli kandidátkám, jako na Olomoucku a v Moravskoslezském kraji, ale...

Výběr článků

Načítám