Hlavní obsah

Nebe nad Hradcem Králové ovládly silné stroje

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Ideální slunečné počasí přilákalo v sobotu na královéhradecké letiště desetitisíce diváků. V 11 hodin tam začal letový program jubilejního 20. ročníku mezinárodní letecké přehlídky Czech International Air Fest (CIAF). V průběhu dne shlédnou letové ukázky několika akrobatických skupin, ale i sólová vystoupení pilotů z 13 zemí.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Vystoupení skupiny Bialo-Czerwone Iskry z Polska 7. září 2013 na přehlídce Czech International Air Fest v Hradci Králové.

Článek

„Z pohledu většiny návštěvníků je zřejmě nejatraktivnější účast ukrajinských Su-27, jeden vzlétne, druhý si mohou prohlédnout na stojánce. Ukrajina se do Hradce vrací minimálně po 10 letech. Přiletí F-16 z Dánska, srbský Galeb G2, zajímavé bude srovnání maďarského a českého gripenu,“ řekl ředitel festivalu CIAF Jaroslav Suk.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Letoun Suchoj Su-27 z Ukrajiny.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Letoun Suchoj Su-27 z Ukrajiny

„Důležitými a nezapomenutelnými body v programu budou jistě vystoupení maďarského akrobatického pilota Pétera Besenyeiho se strojem Extra 300SR nebo našeho armádního pilota a českého reprezentanta v letecké akrobacii Martina Šonky na letounu Extra 300SR. Předvede stejný stroj jako italský akrobat Francesco Fornabaio,“ doplnil ho mluvčí akce Tomáš Otruba.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Vrtulník AH-1S Cobra

Slováci s migem-29 jen na stojánce

I letos se do Hradce Králové vypravili zástupci slovenského letectva s migem-29. „Velení vzdušných sil Slovenské republiky rozhodlo, že v letošním roce se nebudou v zahraničí konat žádné letové ukázky,“ vysvětlil pilot tohoto stroje Marián Bukovský, proč si návštěvníci mohou devětadvacítku prohlédnout pouze na stojánce.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

20. ročník mezinárodní letecké přehlídky Czech International Air Fest v Hradci Králové

BEZ KOMENTÁŘE: Přehlídka Czech International Air FestVideo: Ludmila Žlábková, Novinky

Navzdory loňské informaci, že letos do Hradce Králové nepřiletí francouzský Breitling Jet Team se sedmi L-39 Albatros, jejich vystoupení v programu nechybí. Podařilo se ho totiž zařadit do jejich končícího asijského turné.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

20. ročník mezinárodní letecké přehlídky Czech Internationa Air Fest v Hradci Králové

„Zajímavá bude skupina Royal Jordanian Falcons nebo polské Bialo-Czerwone Iskry. Loni tu byli Poláci na turbovrtulových strojích Orlík, tentokrát se předvedou na proudových strojích. A slovenští Očovskí bačovia na čtyř L-23 Super Blaník? Je to krásný kontrast k silným proudovým strojům, když najednou vidíte, co ty chlapi dokáží jen se silou větru,“ dodal Jaroslav Suk.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Stíhací letoun Jas-39 Gripen Armády ČR

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

JAS 39 Gripen

Zhruba dva dny před zahájením CIAFu byla potvrzena také účast lotyšské akrobatické skupiny Baltské včely.

V neděli začne program v 11.00

CIAF pokračuje také v neděli. Letiště se veřejnosti otevírá v 8 hodin, letový program začne opět v 11 hodin a potrvá zhruba do páté hodiny odpoledne. Loňský ročník přilákal na 53 tisíc diváků.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Stíhací letoun Jas-39 Gripen Armády ČR

Vstupné na každý den festivalu činí 300 korun, děti do 15 let mají vstup zdarma. Parkovné za jeden den přijde na sto korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám