Hlavní obsah

Sobotka: Vytvoříme jednu silnou státní banku jako konkurenci soukromým

Právo, Novinky, Jiří Ovčáček

Lídr soc. dem. Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro Právo odkryl programové plány pro případ, že se po volbách ujme vládní odpovědnosti. ČSSD překvapivě počítá i s vytvořením jedné státní banky s běžnými univerzálními komerčními aktivitami, která by byla konkurencí pro soukromé bankovní domy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Podle Sobotky nemá ČSSD ambice, aby stát zvyšoval svou roli v ekonomice tím, že bude sám podnikat. Předseda soc. dem. to řekl na dotaz, zda zahrnují plány ČSSD nějaké privatizace, popřípadě rozšiřování státního vlastnictví.

Možnou aktivitu státu vidí Sobotka ve vytvoření jedné silné banky ve státním vlastnictví. Ta by měla univerzální komerční služby.

Tato banka by byla řízena na základě standardních tržních a komerčních principů.
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

„Domníváme se, že by existence takové jedné silné státní banky, samozřejmě fungující za naprosto standardních podmínek na trhu, znamenala i určitou konkurenci pro privátní bankovnictví. Koneckonců na větší konkurenci mezi bankami by mohli vydělat i občané,“ řekl Právu Sobotka.

Prodávaly by se i dluhopisy

Podle něj by vytvořením takové banky vznikl nástroj pro vládní hospodářskou politiku. Co se týče rozsahu poskytovaných služeb, Sobotka nevyloučil ani prodej státních dluhopisů občanům, což podle něj soc. dem. podporovala už dříve.

„Posílili bychom stávající Českomoravskou záruční a rozvojovou banku. Tato banka by byla řízena na základě standardních tržních a komerčních principů. Pouze by zde bylo stoprocentní státní vlastnictví a aktivity by se rozšířily ve směru univerzální komerční banky,“ řekl Sobotka k formě správy banky.

V rozhovoru Sobotka rovněž zmínil situaci ve straně před blížícími se předčasnými volbami. Podle něj do nich ČSSD vstupuje ve srovnání s ostatními stranami v dobré kondici, i když nepopřel, že sestavování kandidátek provázely emoce.

Nepřímo tak poukázal na kandidátky na Ostravsku a Olomoucku, kde z nich byli vyřazováni lidé, kteří měli pocit, že na nich být mají. Ostravský primátor Petr Kajnar už neúspěšně napadl kandidátku v Moravskoslezském kraji u pražského obvodního soudu.

Rozhovor s Bohuslavem Sobotkou si přečtěte v sobotním vydání deníku Právo.

Anketa

Zamlouvá se vám myšlenka velké státní banky?
Ano
62,6 %
Ne
37,4 %
Celkem hlasovalo 19592 čtenářů.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám