Hlavní obsah

Zeman slíbil, že se do kampaně nezapojí, ale SPOZ už ho má na billboardech

Novinky, fia
Praha

Přestože prezident Miloš Zeman několikrát prohlásil, že se aktivně nezapojí do předvolební kampaně v dresu strany, která nese jeho jméno, Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) už billboardy s jeho podobiznou vylepuje po celé zemi. Aby se mohla o hlavu státu opřít, použila vychytralý trik. Billboard je pojat jako korespondenční lístek se známkou s prezidentovým portrétem a vyjádřením.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předvolební plakát SPOZ.

Článek

„Já dám hlas zemanovcům. A vy?“ ptá se Zeman na předvolebním billboardu SPOZ. U citátu je uveden březen 2013. Právě tehdy Zeman na sjezdu SPOZ prohlásil: „Jediné, co vám mohu slíbit jako nadstranický prezident, který je ale současně občanem této země, je, že ve volbách tento občan odevzdá svůj hlas SPOZ. Takže vám zbývá pouze několik set tisíc hlasů navíc, protože můj hlas už máte.“

Billboardů má být po celé republice kolem tří stovek, SPOZ se jinak bude soustředit na kontaktní kampaň.

„Jedná se o formát korespondenčního lístku, a z toho důvodu je zde logicky užita poštovní známka. Dále je zde použita citace osoby Miloše Zemana,“ uvedla Zemanova mluvčí Hana Burianová a podotkla, že prezident o billboardu ví.

„Nevidíme jediný důvod, proč by jakákoliv strana nemohla využít citát jakékoliv osobnosti,“ dodala.

„Pan prezident jasně řekl, že se osobně ve volební kampani SPOZ angažovat nebude, a nečiní tak,“ trvá na svém Burianová.

Foto: Repro Facebook

Zeman sám před časem řekl, že odmítá vystupovat ve volební kampani Strany práv občanů – zemanovců (SPOZ), jíž je čestným předsedou. „Jasně jsem řekl, že sám budu volit SPOZ, a to platí, ale každá politická strana nevyjímaje musí zaujmout voliče svým programem a svými kandidáty,“ prohlásil. Svůj dluh z prezidentské kampaně, kde vystupoval jako kandidát zemanovců, prý splácí tím, že bude SPOZ volit.

Obavy, že by Zeman mohl aktivně do kampaně vstupovat ve prospěch zemanovců, vyjádřil před časem i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Já si myslím, že by pan prezident měl odolat pokušení angažovat se v kampani zemanovců, protože by v této věci mohl riskovat porážku. Není vůbec jisté, jestli se zemanovci do Poslanecké sněmovny dostanou, a roli prezidenta, který spojuje společnost, by slušela větší nadstranickost než orientace na jednu poměrně úzce pojatou politickou stranu,“ řekl v polovině srpna Sobotka.

Související témata

Foto: Novinky
Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman

Zeman vystoupil na letošním sjezdu ČSSD jako host a řekl tam, že jako prezident má povinnost být nestranický.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám