Hlavní obsah

Lidovci lákají voliče na nestraníky

Právo, tin

KDU-ČSL ve čtvrtek představila své lídry do parlamentních voleb. Straně se na špičky kandidátek podařilo zlákat několik nestranických osobností, například sociologa Ivana Gabala, který bude lídrem ve Středočeském kraji, nebo Václava Krásu, předsedu Národní rady osob se zdravotním postižením. Ten povede stranu v Plzeňském kraji.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předvolební billboard KDU-ČSL v Praze.

Článek

V Praze bude lídrem Daniel Herman, bývalý předseda Ústavu pro studium totalitních režimů a současný tiskový mluvčí strany. Utká se tak například s lídrem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, se kterým lidsky i názorově souzní. Předseda Pavel Bělobrádek bude kandidovat v Královéhradeckém kraji.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odvolaný ředitel ÚSTR Daniel Herman.

Lidovci se v těchto volbách budou méně soustředit na své tradiční křesťanské voliče. Chtějí být podle Hermana „alternativou pro všechny, kteří nemají koho volit“.

Inspirovat se chtějí v Německu, kde mají křesťanští demokraté v zářijových volbách znovu našlápnuto k vítězství.

„Německo je zajímavá laboratoř ekonomického úspěchu. Pro nás je to určitě inspirace,“ řekl Herman na čtvrteční tiskové konferenci. Česká republika podle něj potřebuje „morální obrodu“.

Podle Gabala českou společnost brzdí nekompetentní politika. „Provincializujeme se. Dokud nebudeme mít ve vládě ministry, kteří hovoří cizím jazykem, nikam se nepohneme,“ prohlásil Gabal.

Proti TOP 09

Václav Krása zase uvedl, že je především zapotřebí zavést systémové změny v oblasti sociální politiky a „uklidit“ po bývalém  ministru práce Jaromíru Drábkovi (TOP 09).

Foto: Petr Eret, ČTK

Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR

Lidovci se nechtěli vyjádřit, jestli by v případě, že se do Sněmovny dostanou, uzavřou koalici s levicovými stranami, které podle všeho ve volbách zvítězí.

„Koalice se uzavírají až po volbách,“ řekla bývalá mluvčí strany Alexandra Alvarová, která tiskovou konferenci moderovala. Podle ní bylo dříve chybou KDU-ČSL, že se hrnula do vládního angažmá za každou cenu. „Než abychom byli ve vládě, kde nebudeme moci prosadit svůj program, raději budeme v opozici,“ řekla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám