Hlavní obsah

Benešové se nelíbí zastavení stíhání 86letého špióna

Právo, Jiří Hardoš

Před šestapadesáti lety vzala manželka štrasburského prefekta André Trémeauda Henriette do rukou krabici na doutníky. V ní ukrytá výbušnina explodovala a žena na místě zemřela. Bombový útok, za nímž podle vyšetřovatelů stáli českoslovenští špióni, ale zůstal nepotrestán.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marie Benešová.

Článek

A to i přes to, že se s odstupem několika desetiletí podařilo obvinit a obžalovat dva někdejší příslušníky komunistické rozvědky, Stanislava Tomeše a Milana Michela.

K procesu totiž nikdy nedošlo kvůli jejich špatnému zdravotnímu stavu. Michel v září 2010 zemřel. Tomeš (86) sice stále žije, soud ovšem jeho stíhání loni zastavil.

Podle ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešové tím soud porušil zákon a pochybnosti vzbuzuje i znalecký posudek na Tomešův zdravotní stav. Benešová proto minulý týden podala stížnost pro porušení zákona.

Byť Nejvyšší soud nemůže stíhání obnovit, bude jeho „akademické“ rozhodnutí podle ředitele Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) Pavla Breta důležité pro podobné kauzy.

Teroristickým útokem měla tajná služba reagovat na sbližování Německa a Francie. Podezření mělo podle plánu padnout na ve skutečnosti neexistující německou organizaci.

Krabici otevřela manželka

Přípravy atentátu se podle spisu rozjely v prvních měsících roku 1957. Bomba maskovaná za krabici na doutníky byla hotová v dubnu, kdy ji Tomeš podle obžaloby převzal jako mrtvou schránku s označením Habana. Michel ji pak prý dostal do Francie. Balíček následně putoval poštou na adresu prefekta departementu Bas-Rhin.

Šlo o surovou, promyšlenou vraždu
Pavel Bret, ředitel Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu

Krabici o několik dnů později otevřela prefektova žena, která chtěla připravit doutníky ke společenské události pořádané jejím manželem. V tu chvíli, 17. května 1957, domem otřásla exploze. Ženino tělo roztrhala.

„Šlo o surovou, promyšlenou vraždu,“ říká Bret. Jeho úřad se kauzou zabýval od 90. let, Tomeše s Michelem obvinil v prosinci 2001. Michel tvrdil, že je nevinný, Tomeš zase, že s tím nemá nic společného. Případ doputoval až k soudu, tím to ale skončilo.

Městský soud v Praze stíhání obou kvůli zdravotním problémům v roce 2007 přerušil. Michelovo zastavil několik měsíců po jeho smrti, Tomešovo loni v červenci. Jeho zdravotní stav prý vylučuje konání procesu a spravedlivé projednání kauzy.

Zklamaní Francouzi

Usnesení bylo do měsíce pravomocné, protože s ním, překvapivě, souhlasili žalobci.

„Soud zcela logicky vysvětlil, že není reálná možnost pokračovat v trestním řízení a v podstatě se čeká na smrt obžalovaného,“ sdělila Právu mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

V ÚDV ale zavládla nespokojenost. O vývoji se dozvěděli i Francouzi, kteří spolupracovali na vyšetřování. „Byli tím trochu zklamáni,“ přiblížil Bret. Nynější podání stížnosti pro porušení zákona prý očekával a přivítal.

Benešová v dokumentu uvedla, že postup, který zvolil městský soud, lze použít jen ve „zcela výjimečných a extrémních případech“, což ten Tomešův není.

Bolí ho v kříži a řídí auto

Z judikatury podle ní vyplývá, že délka řízení není důvodem pro zastavení stíhání a její přiměřenost by měla být posuzována s ohledem na okolnosti případu.

Ministryně navíc zpochybnila závěry znalce. Povšimla si třeba toho, že se Tomeš, kterému má hrozit v případě účasti na hlavním líčení i „fatální následek“, koncem loňského března znalci svěřil, že jej už asi týden bolí v kříži, protože to „přehnal s prací na chalupě“.

„Od roku 2009 je uznán způsobilým k řízení motorových vozidel skupiny B, vlastní i zbrojní průkaz, jedenkrát ročně si zajde na střelnici. Znalec konstatoval, že obviněný Tomeš je při svlékání, oblékání, zouvání, uléhání na lůžko a zpět zcela soběstačný, je překvapivě velmi čilý,“ upozornila na nesrovnalost Benešová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám