Hlavní obsah

Velvyslanec KLDR přijel za komunistickým hejtmanem Bubeníčkem

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) měl před týdnem údajně utajovanou soukromou návštěvu. Podle informací serveru Deník.cz za ním do ústecké restaurace Větruše dorazil velvyslanec KLDR Ri Kwang-il. Že setkání proběhlo, ve středu potvrdilo i hejtmanství. Někteří úředníci prý takové setkání považují za bezpečnostní riziko.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM)

Článek

„Potvrzuji, že se v minulém týdnu uskutečnila na žádost korejské strany diplomatická návštěva mimořádného a zplnomocněného velvyslance KLDR a proběhlo jednání s vedením kraje. Velvyslanec se zajímal o odstraňování následků povodní v kraji a seznámil hejtmana s rozvíjejícím se turistickým ruchem,“ citoval Deník.cz Zdeňka Rytíře z odboru kanceláře hejtmana.

Například krajští zastupitelé Jaroslav Doubrava nebo Bronislav Schwarz z Mostu (Severočeši.cz) o jednání nic nevěděli.

Server také zmínil, že nejmenovaní státní úředníci setkání kritizovali s tím, že by mohlo představovat bezpečnostní riziko. Čeho konkrétně by se mohlo týkat, ale neuvedli.

KLDR postihly na přelomu července a srpna velké povodně, které si vyžádaly na třicet obětí, přičemž 50 000 lidí muselo opustit své domovy. OSN poskytla zemi potravinovou pomoc, sestávající se 460 tun kukuřičné mouky. Dostalo ji 38 000 lidí v nejvíce postižených oblastech, kde voda zničila úrodu.

KSČM má ve srovnání s ostatními politickými stranami ke KLDR mnohem otevřenější vztah. Koncem roku 2011 předseda strany Vojtěch Filip poslal tamnímu režimu kondolenční list, ve kterém chválil zesnulého diktátora Kim Čong-ila.

Česká republika má s uzavřeným severokorejským režimem běžný diplomatický styk. Velvyslanectví v Pchjongjangu Česká republika po několika letech znovu otevřela v roce 2004.

Výběr článků

Načítám