Hlavní obsah

Žalobci včetně Ištvana ladili s ERÚ taktiku na podezřelé solární parky

Zástupci Energetického regulačního úřadu (ERÚ) ve středu jednali na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně o podezřeních, že některé ze solárních elektráren získaly licenci za podezřelých okolností. Žalobci zatím mají tři desítky podnětů, dalších 170 jich očekávají. Výsledkem šetření by měly být správní žaloby pro majitele licencí. Podle vrchního žalobce Ivo Ištvana jde o to, aby se zamezilo zbytečným průtahům.

Foto: Petr Horník, Právo

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Článek

Podle Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) se schůzky zúčastnili zástupci NSZ, pracovníci ERÚ, zástupci policejního prezídia a vrchní státní zástupce v Olomouci Ištvan.

"Šlo o to, jaké by měly mít případná podání náležitosti, aby se s nimi mohlo pracovat. Jde o to, aby se taková podání nemusela vracet, byl by to zbytečný průtah. Schůzka tak měla koordinační charakter," řekl Ištvan.

Miliardy na obnovitelné zdroje

Podle něj už ERÚ některá oznámení podal na Nejvyšší státní zastupitelství. Vzhledem k tomu, že sídlo úřadu leží v obvodní působnosti Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, zúčastnili se schůzky i jeho zástupci.

"K nám mohou některá podání napadnout. Pokud se tak stane, musí Vrchní státní zastupitelství v Olomouci přijmout taková organizační opatření, aby se to zvládlo," doplnil Ištvan.

Solární boom
Velké rozšíření solárních elektráren v letech 2009 a 2010 vedlo k razantnímu zvýšení celkové částky, která míří na podporu obnovitelných zdrojů. V letošním roce se jedná o 44,4 miliardy korun, z toho 11,7 miliardy platí vláda ze státního rozpočtu a zbytek spotřebitelé v cenách elektřiny. Poplatek na obnovitelné zdroje kritizují průmyslové podniky, podle nich kvůli tomu české firmy ztrácí konkurenceschopnost.

Podněty se týkají solárních elektráren, které licenci získaly v roce 2010 krátce před změnou podmínek výroby elektřiny ze slunce. Od počátku roku 2011 se výkupní cena elektřiny snížila z 12,15 koruny za vyrobenou kilowatthodinu na 5,50 koruny. Podněty ERÚ podává jen krátce před uplynutím tříleté zákonné lhůty, která vyprší na konci letošního roku.

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková se domnívá, že část solárních elektráren získala v roce 2010 licenci neoprávněně. Podle ní je možné, že majitelé těchto elektráren neoprávněně čerpají podporu ve výši několika miliard korun ročně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám