Hlavní obsah

Sobotka z ODS čelí výzvě k rezignaci kvůli sněmu s neslušnými obrázky

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Regionální volební sněm na Liberecku, který skončil odchodem jablonecké ODS, má dohru: Jablonečtí chtějí hlavu předsedy regionu Přemysla Sobotky. Podle nich průběh sněmu nezvládl a byl jednostranný. Na sněmu údajně panovala hustá atmosféra: delegáti v tajné volbě vyřadili z kandidátky bývalou poslankyni Ivanu Weberovou, která je právě z jablonecké ODS. Na lístky se jménem Weberové údajně kreslili vulgární obrázky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přemysl Sobotka (ODS)

Článek

Weberová je přesvědčena o tom, že ji potrestali zástupci liberecké ODS, protože je kritizovala.

„Jsem přesvědčena o tom, že důvod byl ten, že jsem kritizovala vedení regionu, které mohlo za náš neúspěch v krajských volbách,“ řekla Právu.

Osobní zášť, tvrdí bývalá poslankyně

Na regionální radě, která předcházela volebnímu sněmu, byla Weberová i přes předchozí dohodu šéfů oblastí přeřazena z desátého místa na místo předposledního náhradníka. „Byla to tajná volba, ale ve dvacetileté historii ODS nedošlo k tomu, že by nebyl respektován návrh oblastí. Nedomnívám se, že bych byla nejhorším kandidátem,“ řekla Právu Weberová. Na sněmu se pak jablonecká ODS snažila Weberovou na desáté místo vrátit, ale to se nepovedlo. Sněm ji nakonec z kandidátky úplně vyškrtl. „Nikomu jinému se to nestalo, i z toho je vidět, že v tom byla osobní zášť,“ myslí si.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

JUDr. Ivana Weberová

Předsedovi jablonecké ODS Vítu Němečkovi Přemysl Sobotka podle Weberové nabídl, aby kandidátku vedl. Na regionální radě tento návrh ale neobhajoval, Němeček skončil na čtvrtém místě.

I Weberová dává vinu Sobotkovi. „Nezvládl to, řídil sněm jednostranně. Dával prostor jen členům liberecké oblasti, nesnažil se situaci uklidnit. Jako předseda selhal, měl se snažit, aby spolu oblasti nějak vycházely a nedocházelo ke střetům.

Vulgární malůvky „magorů”

Sobotka vinu odmítá. „Absolutně odmítám kritiku, že jsem to neukočíroval. Sněm proběhl podle regulí, byl usnášeníschopný, byla to tajná, demokratická volba. Prostě jen nebyla splněna přání některých oblastí,“ řekl Sobotka Právu.

Vyjádřil se i k vulgárním kresbičkám, které delegáti přimalovali na volební lístky Weberové. „Údajně to byly jen tři obrázky na třech lístcích. Byla to tajná volba, neumím zjistit, kdo to udělal. Výrazně jsem to odsoudil a řekl jsem, že tito magoři, a to je slušný výraz, by měli ODS opustit,“ řekl Sobotka.

Do Sněmovny prý stejně nechtěla

Weberová podle něj už do Sněmovny zpátky stejně nechtěla. „Pamatuju si její vyjádření před čtyřmi měsíci, kdy tvrdě Poslaneckou sněmovnu zkritizovala a řekla, že se jí tam vůbec nelíbí. Bral jsem to jako jasný signál, že už se tam nechce vrátit,“ uvedl Sobotka.

Bývalá poslankyně mu ale oponovala. „Je pravda, že jsem říkala, že se ve Sněmovně necítím úplně jako ryba ve vodě. Ale přesvědčovali mě jak poslanečtí kolegové, tak mnoho členů jablonecké oblasti, kteří mi dali důvěru, abych znovu kandidovala. Usoudila jsem, že je třeba přijmout odpovědnost,“ řekla Weberová.

Související témata

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přemysl Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jablonecká ODS chce, aby se její záležitostí zabývalo vedení strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám