Hlavní obsah

Bobošíková se přestala ohánět Klausem

Právo, Jan Martinek

Doporučení spolupracovníka exprezidenta Václava Klause Ladislava Jakla, které dal minulý týden Janě Bobošíkové, aby se nezaklínala podporou a jménem Václava Klause, zafungovalo – na úterní tiskové konferenci nového volebního subjektu Hlavu vzhůru!, který Bobošíková vede do sněmovní bitvy, neznělo.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Bobošíková

Článek

„Nebudeme se zabývat slovy pana Jakla. Dvacet lidí slyšelo, co pan Klaus tehdy řekl. Nehodláme se k tomu už vracet, ani vyjadřovat,“ odpověděl pouze mluvčí Václav Musílek na dotaz, jak je to s onou podporou, kterou Klaus projektu Bobošíkové údajně slíbil, když mu exposlanec Boris Šťastný nečekaně přivedl na schůzku dvacetičlennou skupinu jeho příznivců z různých stran a hnutí.

Klaus byl tehdy podle informací Práva zaskočen, neboť k debatě nad kávou pozval pouze Šťastného. Nicméně skupinu přijal, ale završila se tak jeho nelibost nad počínáním Bobošíkové a dalších lidí, kteří se k němu o překot hlásili.

Doktor a Janáčková

V úterý Bobošíková představila dva lídry. V Jihočeském kraji stranu povede Michal Doktor, bývalý poslanec za ODS a člen hnutí Jihočeši. V Moravskoslezském kraji bude lídrem bývalá senátorka Liana Janáčková, dříve členka ODS, v roce 2009 byla také několik měsíců místopředsedkyní Svobodných.

Janáčkovou „proslavilo“ několik afér, které se většinou týkaly Romů – v roce 1997 se nechala slyšet, že by obvod měl přispět na letenku Romům, kteří chtějí emigrovat do Kanady. V červenci 2007 se zase objevila nahrávka z veřejného jednání na bytovém odboru, kde Janáčková říká, že „je rasistka a nesouhlasí s integrací cikánů“. Janáčková se později hájila, že uvedená slova řekla coby řečnickou otázku.

Ve volebním bloku Hlavu vzhůru! se sešli členové Suverenity, exčlenové ODS (mj. Jiří Janeček, lídr Pravé frakce, nebo starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík), hnutí Akce D.O.S.T., Volba pro Kladno, Uzdravme naši politiku, ale i Demokratické strany zelených. Projekt podpořili i exposlanci Šťastný a Tomáš Úlehla. Šťastný Právu řekl, že do Sněmovny za něj kandidovat nebude.

Řápkovou vystrčili kvůli Klausovi?

Podle informací Práva mělo projekt Hlavu vzhůru! podpořit ještě minimálně deset dalších bývalých poslanců ODS. Mimo jiné také Ivana Řápková, která měla být lídrem kandidátky na Ústecku, v pondělí ale oznámila, že kandidovat vůbec nebude.

„Řápková se sešla s lidmi kolem Klause, a někdo se to dozvěděl, takže ji na kandidátku nepustili. Takhle se vedení ODS bude mstít i dalším bývalým poslancům. Odnesou to minimálně ještě dva ze Středočeského kraje,“ řekl Právu zdroj blízký ODS.

Řápková to na dotaz Práva popřela. Podle svých slov oznámila, že svou kandidaturu stáhla sama, protože necítila dostatečnou podporu. „Chtěla jsem být lídrem a v této složité situaci pro ODS jsem si řekla o stoprocentní podporu. Když jsem zjistila, že se pro mě vyslovilo pět oblastí z osmi a tři nikoliv, tak jsem včas informovala vedení regionu, že kandidovat vůbec nebudu. Jsem maximalistka,“ řekla Právu Řápková.

„Ti, kdo šíří takové fámy, by asi potřebovali psychiatra,“ uvedla.

Řápková nepopřela, že s lidmi kolem Klause skutečně jednala. „V této době mě oslovilo více subjektů a mluvila jsem s více lidmi. To bych se musela bát potkat s někým na ulici, aby z toho někdo něco nevyvozoval,“ řekla Řápková.

Reklama

Související články

Klausovo „ne” Bobošíkovou nezastavilo

Předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková navzdory prohlášení exprezidenta Václava Klause, že nezasáhne do předčasných voleb, nevzdává projekt integrace...

Výběr článků

Načítám