Hlavní obsah

Pražským lídrem ODS je Němcová, dočkala se jednoznačné podpory

Právo, trj

Pražská ODS si do čela volební kandidátky jednomyslně odhlasovala bývalou předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou. O zbytku kandidátky budou delegáti teprve hlasovat. Regionální rada navrhla na druhé místo pražského exprimátora Bohuslava Svobodu a bývalou poslankyni a starostku Prahy 2 Janu Černochovou.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslava Němcová

Článek

V boji o voliče se v říjnových předčasných volbách Němcová utká v hlavním městě mimo jiné se šéfem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem nebo kandidátem za ČSSD a odborářským předákem Jaroslavem Zavadilem. Lidovci v hlavním městě do voleb vyšlou bývalého ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Daniela Hermana, Strana zelených Ondřeje Lišku a komunisté Martu Semelovou.

Souboj o další místa na kandidátce

V návrhu dalších míst na kandidátce následuje exposlankyni Janu Černochovou starosta Radotína Karel Hanzlík a exposlankyně Lenka Kohoutová. Další poslanec Marek Benda je navrhován na desátém místě.

V návrhu ale úplně chybí exministr životního prostředí Tomáš Chalupa, který by mohl předložit protinávrh, ve kterém bude na druhém místě místo Svobody. Jeden z rivalů by se tak podle této varianty na pražskou kandidátku vůbec nedostal. Poražený by tak pravděpodobně musel spoléhat na výkonnou radu, která bude v pátek všechny kandidátky schvalovat a může na jakoukoli z nich někoho dopsat.

„Návrh byl v regionální radě schválen bez problémů 23 hlasy,“ řekl před jednáním sněmu Svoboda.

Na jednání pražského sněmu dorazila i Němcová. Z jejích slov vyplynulo, že by dala přednost ženám na čelních postech pražské kandidátky ODS.

O novém vedení pražské ODS až po volbách

Rada také navrhla, aby se zatím nevolilo nové vedení stranické regionální organizace, jehož mandát vyprší těsně před volbami, 21.října. Delegáti sněmu mají prodloužit lhůtu do 30. listopadu.

Tuto otázky by měl ale podle Svobody vyřešit nový regionální sněm, nejspíše po volbách.

„Zavázali jsme se, že nejpozději do 30. listopadu dáme (stranické) funkce k dispozici,“ řekl Svoboda.

Reklama

Související články

Němcová volebním lídrem ODS, za ní řež

Nemilosrdné boje o to, kdo se dostane na nejvyšší místa kandidátek, teď probíhají v ODS. Delegáti sněmů neváhají použít proti spolustraníkům i zákulisní údery....

Výběr článků

Načítám