Hlavní obsah

Dobeš už nevede hnutí Pro sport a zdraví, vyštípali ho zemanovci

Právo, Jan Rovenský

Převrat v hnutí Pro sport a zdraví (PSZ) exministra školství Josefa Dobeše provedli na pondělním jednání grémia členové strany, kteří usilovali o vytvoření společné kandidátky se Stranou práv občanů – zemanovci (SPOZ). Dobeš kvůli tomu svou funkci k úterý složil.

Foto: Petr Horník, Právo

Josef Dobeš

Článek

„Se zemanovci jsme jednali, ale rozešli jsme se, což potvrdil i hradní kancléř Vratislav Mynář v neděli v televizi. Dnes (v pondělí, pozn. red.) na jednání grémia přijeli naši lidé z Ústecka, Liberecka a z jižní Moravy s překvapivým návrhem obnovit jednání se SPOZ. Proti tomu jsem vystoupil, protože mi přišlo absurdní chtít spolupracovat s partnerem, který vás kopne do rozkroku,“ řekl Právu Dobeš s tím, že pohrozil odchodem z postu předsedy.

Podle něj grémium napoprvé návrh o hlas neschválilo, ale rozhodnutí bylo revokováno a tentokrát návrh o jeden hlas prošel.

Vidina poslaneckých židliček po vyjednávání s naším bývalým partnerem působila na některé naše členy grémia příliš silně.
Josef Dobeš

„V důsledku toho jsem se rozhodl rezignovat v úterý na post předsedy. Vidina poslaneckých židliček po vyjednávání s naším bývalým partnerem působila na některé naše členy grémia příliš silně,“ uvedl Dobeš.

Podle něj se na grémiu pro spolupráci se zemanovci vyjádřili například místopředsedové Stanislav Eichler (bývalý liberecký hejtman za ČSSD), Miloš Malý, bývalý mistr světa v krasobruslení René Novotný či expředseda Strany zdraví, sportu, prosperity Zdeněk Kubec.

„Nyní budu muset obvolávat lidi, se kterými jsem jednal jako s potenciálními kandidáty našeho hnutí, a popsat jim, co se stalo. To je případ fotbalistů Vladimíra Šmicra, Václava Daňka, hokejistů Aleše Kotalíka, Vladimíra Vůjtka, Vladimíra Martince nebo atletky Jarmily Kratochvílové,“ dodal Dobeš.

Sám se nyní chce jako řadový člen PSZ věnovat komunální politice ve Středočeském kraji.

„Chtěli třešničky z našeho dortu“

Dobeš už pondělnímu Právu řekl, že zemanovci lanaří některé jeho kandidáty. „Dostávám informace od našich členů z regionů, že předseda SPOZ Zdeněk Štengl oslovuje naše některé lidi a nabízí jim, aby jako nezávislí přešli k zemanovcům a kandidovali za ně,“ řekl.

„V kuloárech mi naši členové říkali, že lidé ze SPOZ jim říkají, že cílem zemanovců je nemít značku našeho hnutí, ale vyzobat si z naší kandidátky zajímavá jména jako třešničky z dortu do regionů, kde SPOZ má slabé kandidátky,“ doplnil.

Štengl v pondělí řekl Právu, že se nakonec širší vedení jeho strany dohodlo, že s Dobešem spolupracovat nebude. SPOZ ale podle něj má nadále zájem na volební kooperaci s jednotlivými zástupci sportu. „Jako je třeba Jozef Regec,“ podotkl. Regec k zemanovcům přešel ze soc. dem.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf SPOZ Vratislav Mynář

Kancléř a lídr zemanovců na Zlínsku Mynář v neděli v ČT řekl, že sport patří k nosným tématům SPOZ, a přiznal, že s Dobešovým hnutím zemanovci vyjednávali. „Spíše to vypadá, že půjdeme každý vlastní cestou, protože v některých bodech se významně rozcházíme. S velkou pravděpodobností ty společné kandidátky se neuskuteční,“ prohlásil Mynář.

Minulost jako přítěž

Přiznal, že v rámci Dobešova hnutí se zemanovci poohlíželi po jménech, která by doplnila kandidátku v krajích. „Přiznám se, že jsem relativně zklamán nabídkou, která dneska leží na stole,“ doplnil s tím, že jistá přítěž je i politická minulost Dobeše.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Ten s Vítem Bártou spoluzakládal podnikatelsko-politický projekt Věcí veřejných. A ty před časem pomohl rozbít. Podpořil pak Nečasovu vládu výměnou za příslib 800 miliónů pro sport. Teď neodolal nepřátelskému převzetí vlastní strany zemanovci.

Reklama

Výběr článků

Načítám