Hlavní obsah

Zeman navrhl na nového ústavního soudce právního poradce ČSSD

Právo, ČTK, Jan Martinek
Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v neděli oznámil jméno nového kandidáta na ústavního soudce. Senátu chce navrhnout Radovana Suchánka z Katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy, který působí také jako právní poradce ČSSD. Uvedl to v pořadu Partie TV Prima. ČSSD proti kandidátovi zatím nic nenamítá.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Suchánek by mohl u Ústavního soudu vystřídat Dagmar Lastoveckou, které ve čtvrtek vypršelo funkční období. Podle původního prezidentova plánu měl někdejší primátorku Brna a senátorku za ODS Lastoveckou nahradit šéf Městského soudu v Praze Jan Sváček. Nezískal však podporu v Senátu ovládaného sociální demokracií. Také dalšího kandidáta navrženého Zemanem musí schválit Senát.

Suchánek Právu řekl, že si nabídky váží. „Je to velké ocenění mé práce a mých názorů,” uvedl. Pokud ho Senát schválí, nabídku přijme.

Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier Právu řekl, že zatím nemá informace, které by bránily Suchánkovu schválení. „Budeme ho hodnotit jak každého jiného kandidáta, čili nejen z hlediska osobní integrity, ale i profesních předpokladů,“ řekl Právu Dienstbier. Suchánka označil za dobrou volbu i předseda poslanců Jeroným Tejc.

Působil také jako poradce ministrů 

Čtyřicetiletý Suchánek je absolventem Právnické fakulty Univerzity Karlovy a od roku 2000 zde pracuje jako odborný asistent. V minulosti podle svého profesního životopisu působil jako poradce ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha a ministryně zdravotnictví Milady Emmerové.

Letos v červnu se podílel na zastupování ČSSD u Ústavního soudu při jeho rozhodování o církevních restitucích. Škromachovi jako místopředsedovi Senátu radí i nyní. Suchánek je také koncipientem v Advokátní kanceláři Petržílek.

Ústavní soud od pátku funguje v omezeném počtu 14 členů. Jeho činnost to však podle generálního sekretáře Iva Pospíšila neohrozí, i přes nárůst případů se obměněné sestavě daří nápor stížností zvládat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám