Hlavní obsah

Koníček se pustil do Sobotky kvůli slovům o přeběhlictví, srovnal ho s Kalouskem

Novinky, val

Ministr práce a sociálních věcí v demisi František Koníček, který se ve čtvrtek rozhodl vyměnit stranický dres ČSSD za angažmá u zemanovců, se tvrdě pustil do šéfa soc. dem. Bohuslava Sobotky. Vyčetl mu jeho břitkou reakci, kdy jej Sobotka označil za přeběhlíka. Ministr práce ho za to přirovnal k Miroslavu Kalouskovi a přiřkl mu hlavní odpovědnost za svůj odchod z ČSSD i problémy uvnitř strany.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr práce a sociálních věcí František Koníček

Článek

Sobotka ve čtvrtek reagoval na přestup Koníčka prohlášením, že „přeběhlictví je nutno odmítnout jako podvod na voličích. Zemanovci, kteří dlouhodobě na přebíhání senátorů staví, tím prokazují jak nedostatek slušnosti, tak malé sebevědomí“. [celá zpráva]

Koníček si ale jeho slova nenechal líbit a naopak za hlavní důvod svého odchodu ze strany označil právě předsedu ČSSD. „Musím konstatovat, že jsem v předsedu Sobotku a v podstatnou část vedení strany ztratil důvěru a nejsem ochoten ani schopen za ČSSD aktivně bojovat,“ prohlásil.

Kritizuje kandidátky

Nelíbí se mu například to, jak byly sestaveny kandidátky pro nadcházející volby. „Je vhodné, aby demokratická strana sestavila kandidátky tak, aby byly výsledkem osobních zájmů stranického šéfa a fakt, že se na volitelných místech ocitly i skutečné osobnosti, byl spíše malým zázrakem?“ položil řečnickou otázku.

A vzápětí si na ni odpověděl: „Zdá se, že je pro předsedu Sobotku jednodušší sociální demokracii rozdělovat a následně manipulovat, než sjednocovat v konstruktivní, byť tvrdé diskuzi. Při diskusích, když se panu předsedovi něco nelíbí a není schopen prosadit svůj názor, dál nedebatuje, nehledá shodu. Uraženě z jednání odchází.”

Jako ministr prý škodil

Ve svém obsáhlém prohlášení Koníček, který podotknul, že byl členem ČSSD 20 let, vzpomněl i další Sobotkovy hříchy. Vyčetl mu například působení na ministerstvu financí. „Jako ministr financí i přes výjimečný hospodářský růst založený minulou prorůstovou hospodářskou politikou dokázal svojí fiskální a rozpočtovou politikou nastartovat nutnost nekoncepčních škrtů a fiskální restrikce v budoucnosti,“ prohlásil a dodal: „Svým výkonem jako ministr financí je Bohuslav Sobotka možná srovnatelný jen se škodlivým a nekoncepčním působením Miroslava Kalouska z doby nedávno minulé.“

Související témata

Foto: Lukáš Táborský, Právo

František Koníček ještě coby poslanec v roce 2005.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Reklama

Výběr článků

Načítám