Hlavní obsah

Kromě sporů o kandidátky čelí ČSSD dalším pěti žalobám od vyloučených členů

Praha

ČSSD kromě návrhů na vydání předběžného opatření s cílem zamezit registraci kandidátek na Ostravsku a Olomoucku čelí i pěti žalobám, které byly podle mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Aleny Novotné podány v červenci a v srpnu. Většinou jde o žaloby domáhající se zrušení rozhodnutí sociální demokracie o vyloučení ze strany.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Článek

To požadují například Richard Bendařík a Kateřina Kadlčíková z Ostravy. Kvůli zrušení členství sedmi lidí podala žalobu i skupina sociálních demokratů z Plzeňského kraje.

Klíčovou osobou je advokát Pavel Němec, který zastupuje členy ČSSD z Olomoucka nespokojené s kandidátkou pro předčasné volby. Nejen že sám podal žalobu na sociální demokracii kvůli tomu, že mu zrušila členství, ale zastupuje mj. Kadlčíkovou a žalobce z Plzeňska. V návrzích je uvedeno, že zrušení členství neproběhlo v souladu se základním zákonem ČSSD, stanovami.

Obvodní soud pro Prahu 1 už podle Novotné rozhodl o návrzích na vydání předběžného opatření ve věci kandidátek v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Verdikt ale bude oznámen až v pondělí.

„O dvou návrzích na vydání předběžného opatření bylo 29. 8. 2013 rozhodnuto, soud sdělí informaci o rozhodnutí poté, co bude rozhodnutí doručeno účastníkům řízení, doklad o doručení lze očekávat v pondělí 2. 9. 2013,“ sdělila Novotná Novinkám.

ČSSD se před volbami potýká s rozkolem ve svých vlastních řadách, když se někteří straníci soudně domáhají zrušení současné podoby kandidátních listin, na které se nedostali. To se týká ostravského primátora a šéfa moravskoslezské ČSSD Petra Kajnara a šestice sociálních demokratů z Mohelnice, kteří svá jména na kandidátkách postrádají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám