Hlavní obsah

Peníze nebyly ukryté v podlaze, ale v trezoru, hájil se Rath

• Aktualizováno
Novinky, mak, jas

Soudní přelíčení případu kolem bývalého poslance a hejtmana Davida Ratha v pátek pokračovalo přehráváním videozáznamů, které policie natočila po Rathově zadržení loni v květnu. Rath se pak k okolnostem před soudem sám vyjadřoval, například odmítl, že by policisté našli u něj doma v Hostivici peníze ukryté pod podlahou, jak se spekulovalo v médiích.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Rath

Článek

14:15 - Soudce Pacovský pro dnešní den přerušil hlavní líčení. Pokračovat bude v pondělí od 8:45.

14:11 - Soudce se ptá veřejnosti, jestli někdo nepoužil obrazové záznamy ze soudu, jeden muž si totiž jednání natáčel na tablet. Posléze se přiznal s tím, že natáčel zvukový i obrazový záznam, ale ani jedno nepoužije. Toto tvrzení rozesmálo obžalovaného Kotta.

14:08 - „Nenašlo se vůbec nic, co by jakýmkoliv způsobem mohlo svědčit o jakékoliv mé aktivitě v zahraničí. Jako že bych tam měl třeba účet. Jsem držen ve vazbě kvůli možnému útěku do zahraničí. A tady neexistuje žádný důkaz,“ ukončuje své vyjádření Rath a odebírá se zpět na lavici obžalovaných.

14:00 - „Převážně tam měli uložené peníze rodiče na koupi nemovitosti v Hostivici, od čehož se pak ustoupilo, protože matka zemřela. Takže tam peníze prakticky ležely.“

13:55„Co se týká finančních prostředků, chtěl bych konstatovat, že byly uloženy v trezoru, kam se většinou cenné věci ukládají. Média dříve mylně uváděla, že byly nalezeny někde v podlaze. Z protokolu jsme dnes zjistili, že to není pravda. V trezoru jsem měl s manželkou menší část, něco kolem miliónu.“

13:51 - K řečnickému pultu míří Rath, aby reagoval na protokol z domovní prohlídky. „Chtěl bych se vyjádřit k některým věcem, které byly při domovní prohlídce zadrženy. Dům především obývá žena a můj syn, převážně jsem ho obýval já a moji rodiče. Já využívám hlavně pracovnu domu a ordinaci. Je normální, že můj otec tam má po smrti mé matky uloženy různé věci,“ prohlásil.

13:33 - Hlavnímu líčení chodí přihlížet různí diváci. Dopoledne se v soudní síni opět objevil režisér a herec Jan Kačer, který se za Ratha dříve zaručil, přišel i jeho bývalý náměstek Marek Semerád. Odpoledne se přišla podívat zastánkyně bývalého hejtmana, která za něho dokonce držela hladovku.

Pozornost upoutala také starší dáma v klobouku s vozíkem na tašky. Počet jejích zavazadel by nasvědčoval spíše tomu, že přijela zdaleka. Po několika dnech líčení je přítomný také kreslíř, který zachycuje průběh jednání na papír.

13:23 - Rath chce, aby soudce detailně uvedl, kdy byly bankovky vyrobeny.

„Série vydání je stará, jsou to tedy staré bankovky,“ zmiňuje Rath, což podle něho nasvědčuje tomu, že patřily jeho rodičům a nebyly z trestné činnosti.

„Bankovky v nominální hodnotě tisíc korun, rok 1996 ...,“ čte tedy Pacovský dlouhý seznam podle roku výroby. Po několika stranách ho v předčítání střídá přísedící.

13:07 - Soudce se táže obhájců, zdali chce někdo nahlédnout do fotodokumentace a tužkou kreslených náčrtků pořízených při domovní prohlídce u Davida Ratha. Přihlásí se pouze jeden obhájce.

Dále se ptá, jestli chce některý z obhájců přehrát videozáznam z domovní prohlídky. Nikdo zájem nemá.

13:00 - Soudce Pacovský ukončuje poradu advokátů s obžalovanými a pokračuje v přerušeném hlavním líčení.

11:47 - Rath měl doma podle protokolu tučnou sumu peněz uloženou v trezoru, jednalo se i o eurobankovky. Uvedl, že zajištěné peníze jsou především ze společného jmění s manželkou a zbytek patří jeho otci Ratmíru Rathovi a matce. Celková suma peněz však v protokolu zatím nezazněla.

Soudce Pacovský vyhlásil polední pauzu do 12:45.

11:28 - Rath vydal policistům počítač, dokumenty z hejtmanství či flash disky. Při domovní prohlídce byly nalezeny také smlouvy na pronájem bezpečnostních schránek v bankách. Pacovského střídá v čtení protokolu jedna z přísedících.

11:18 - Rathův advokát Jelínek se snaží zabránit, aby soudce četl samotný protokol o domovní prohlídce v domě jeho klienta, má pochyby o její legalitě. Marně, soudce pokračuje v dlouhém čtení.

Jedna z přísedících usíná. Z obžalovaných poslouchají pouze Rath s Pancovou, ostatní si něco čtou.

11:03 - Do soudní síně se přišel na průběh hlavního líčení podívat bývalý Rathův náměstek a oblíbenec Marek Semerád.

10:56 - Po přestávce je dále na programu detailní čtení protokolů k domovní prohlídce v Rathově domě v Hostivici.

10:06 - Obžalovaný Rath ukončil svůj proslov a soudce Pacovský vyhlásil na 20 minut přestávku.

10:04 - „Poprosil bych vás, pane předsedo, o jednu věc. Abyste poprosil pana státního zástupce, aby v co nejkratší době dodal všechny důkazy, které chce uplatnit. Podle spisu stále nebyl předložen jeden odposlech. Dodnes nevíme co, kdo a proč. Já nemám co skrývat, snažím se věci objasňovat. Jen mi přijde, že se s orgány činnými v trestním řízení hraje nějaká podivná hra, že se postupně vytahují nové a nové věci. Proč? Co když se nehodily, co když je má někdo v šuplíku? Netahejte je jako králíky z klobouku,“ vyzývá Rath, aby byly předloženy veškeré důkazy.

9:58 - „Na tomto záznamu z jiného úhlu je vidět, že policisté slovu odejmout rozumí jinak než jiní. I z tohoto záznamu bylo evidentní, že jsem krabici odložil na krátkou vzdálenost ode mě, krabici jsem dále nesledoval. Nelze to označit slovy odejmout,“ vysvětluje Rath význam slova odejmout. Popírá, že by krabici odmítl dobrovolně vydat.

9:53 - K záznamu se jde před řečnický pultík vyjádřit David Rath.

9:51 - Videonahrávka skončila. Vzápětí na ni reaguje jeden z obhájců. „Nahrávka je upravována, je to poznat na retuši obličejů.“ Naznačuje tím, že není jasné, že s krabicí skutečně nebylo manipulováno.

9.49 - Až na tomto videu je vidět, jak Rathovi před nasednutím do auta nasazují pouta.

9:46 - Ani na tomto videu však není krabice s penězi vidět po celou dobu. Policistka poučuje Ratha před převezením na výslech do Dlážděné ulice v Praze.

9:40 - Jediný nový záběr, který na předchozím videu nebyl vidět, je příjezd Útvaru rychlého nasazení před dům Kateřiny Pancové a Petra Kotta v Rudné u Prahy. Několikačlenné ozbrojené komando běží do dvora. Dále jsou slyšet už jen výkřiky členů „URNY“.

9:35 - Policista otvírá krabici naplněnou po okraj bankovkami. „Víno to nebude,“ říká. „To je zajímavé,“ na moment se usměje Rath a po chvíli nevěřícně kroutí nad obsahem hlavou.

9:28 -  Znovu slyšíme stejný rozhovor mezi policistkou a Rathem. "Já vám dám všechno, co mám. Mám tady od kolegyně nějaké víno a u sebe peněženku s hotovostí," říká Rath na záběrech.

9:23 - Záběry jsou stejné jako ve čtvrtek, jen točeny z jiného úhlu. Rath stojí před vraty garáže, kolem něho jsou zřejmě čtyři policisté s rozrastrovanými obličeji. Igelitku s krabicí od vína má položenou vedle sebe na zemi. Policistka ho poučuje a provádí ověření totožnosti.

9:15 - Rathův advokát Roman Jelínek se rozčiluje, že žalobce Jirát zatajil důkazy. Soudce Robert Pacovský po poradě s přísedícími rozhodl, že se nový videozáznam přehraje.

9:09 - Státní zástupce Petr Jirát nečekaně sděluje soudu, že má další videonahrávku z jiné policejní kamery. Ta by měla ukázat, co se s krabicí dělo během devíti minut, kdy na prvním videozáznamu nebyla vůbec v záběru.

Rath ve čtvrtek totiž poukázal na to, že během této doby, kdy nebyla krabice v záběru, do ní mohli policisté podstrčit peníze.

9:03 -  Z obžalovaných se k dnešnímu líčení dostavili jen Ivana Salačová, Lucia Novanská a samozřejmě vazebně stíhaní David Rath, Petr Kott a Kateřina Pancová. Ostatní požádali, aby se soudní jednání konalo za jejich nepřítomnosti.

9:00 - Soudce vyzývá obhájce, aby po poradě se svými klienty zaujali svá místa.

8:59 - Včerejší den byl ve znamení přehrání nahrávek ze zatčení exhejtmana Davida Ratha. Soud nestačil přehrát poslední video z počítání bankovek, nalezených v krabici od vína. Zdali v něm bude pokračovat i dnešní den, zatím není jisté. Obžalovaný Rath již včera pronesl, že mu pouštění několikahodinového videa s bankovkami přijde zbytečné.

8:55 - Veřejnost byla vpuštěna do soudní síně. Eskorta postupně přivádí vazebně stíhané. Již dvanáctým dnem pokračuje hlavní líčení v případu Davida Ratha a další desítky obžalovaných.

Rath policistům tvrdil, že v krabici je víno a přítomnost peněz jej překvapila. Policisté jej zadrželi při odchodu z domu někdejší ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové. [celá zpráva]

Měl tam schůzku s ní a jejím přítelem, manažerem nemocnic a exposlancem Petrem Kottem. Kott s Pancovou byli následně rovněž zadrženi a nyní spolu s Rathem a dalšími osmi lidmi, vesměs manažery stavebních firem, čelí obžalobě z manipulace při veřejných zakázkách a korupce. Obžaloba vychází vedle důkazů rovněž ze svědectví Ivany Salačové, která se na rozdíl od ostatních přiznala a má statut spolupracující obviněné.

Rathovi hrozí nejvyšší trest, až 12 let vězení. Obžaloba ho viní z přijetí úplatků v celkové výši 16 miliónů korun.

Po čtvrtečním přelíčení povolil soudce zveřejnění audiozáznamů z policejního zásahu a následného výslechu Ratha. Veřejnost si tak poprvé mohla udělat obrázek, jak zadržení probíhalo. [celá zpráva]

Záznam nahrávky ze zadržení Davida RathaVideo: Novinky

Rath byl po zatčení překvapen. U soudu pak upozornil, že krabice s penězi nebyla po celou dobu v záběru policejní kamery a on sám jí nevěnoval pozornost. Není proto podle něj jisté, co přesně se s kamerou dělo. Záznam byl ve čtvrtek přerušen při zdlouhavém přepočítávání nalezených peněz, což Rath navrhoval přeskočit. [celá zpráva]

David Rath se vyjadřuje k nahrávce svého zadrženíVideo: Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám