Hlavní obsah

ODS se zalekla, kverulanty vyhazovat nebude

Právo, Jan Martinek

Když před časem deklarovaný „kmotr“ Tomáš Hrdlička nevybíravými slovy glosoval situaci v ODS, neváhala ho výkonná rada vyloučit. Stihla ji za to kritika od Václava Klause, který vylučování v ODS označil za jeden z důvodů, proč se stranou tehdy už nechtěl mít nic společného. Dnes se kverulanti, kteří na svou ODS plivají, bát nemusí. Strana se podle všeho obává reakce veřejnosti v předvolebním období i toho, že by si vyráběla další veřejné nepřátele.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Úřadující předseda ODS Martin Kuba a místopředsedkyně Miroslava Němcová na tiskové konferenci

Článek

Vyhazování za názory je v ODS tedy zřejmě už minulostí: bát se o své místo dnes nemusí ani ti, kteří v uplynulých dnech stranu v médiích veřejně ostouzeli s vidinou přestupu právě ke Klausovi.

Například Petr Štěpánek z královéhradecké ODS, který veřejně deklaroval, že z ODS vystupuje a přidává se k projektu exprezidenta. Sotva ale Klaus ve středu oznámil své rozhodnutí nekandidovat v předčasných volbách, Štěpánek si odchod rozmyslel.

Ukázali charakter, řekl Pospíšil

„Zůstávám v ODS. Klaus to prozatím odpískal, střet o podobu pravice se odkládá. Klausovců v ODS bude ještě třeba. Proč vyklízet pole těm, co ODS přivedli tam, kde dnes je,“ stihl napsat ještě ve středu večer Štěpánek na svůj facebook.

Ještě pár hodin před prohlášením ovšem stranu, ve které je 23 let, ostře zkritizoval: „Manipulace s kongresem a na kongresu, umlčování alternativních názorů, vylučování a rušení celých oblastí. Spoluzakládal jsem jinou ODS.“

Foto: Michaela Říhová, Právo

Petr Štěpánek s Mirkem Topolánkem na snímku z roku 2009

Podobně kriticky se vyjadřoval i exposlanec Pavel Bém, který na rozdíl od Štěpánka zdůrazňoval, že se nechystá ODS opustit. Chtěl pouze „všemi možnými prostředky podporovat Klausův integrační projekt“.

Přesto stranu, ve které zůstává, alespoň verbálně pohřbil. „ODS je mrtvá už dávno. Zemřela ve chvíli, kdy se ve straně přestalo diskutovat,“ napsal Bém minulý týden.

Šéf senátorů ODS Jaroslav Kubera se mu vysmál. „Pavel Bém musí být nekrofil, když zůstává v mrtvé straně,“ sdělil Právu.

Poplivali ODS ve chvíli, kdy si mysleli, že budou na volitelných místech kandidátek za jiný subjekt
Jiří Pospíšil, místopředseda ODS

Grémium ODS ve čtvrtek o kverulantech diskutovalo. „Můj názor je, že se tím centrála vůbec nemá zabývat,“ řekl Právu po jednání místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

„Vylučovat tyto lidi je zbytečné. Sami ukázali svou integritu a charakter,“ uvedl. Přesto označil například Štěpánkovo chování za „morálně zavrženíhodné“.

„Poplivali ODS ve chvíli, kdy si mysleli, že budou na volitelných místech kandidátek za jiný subjekt. Stranu buď opouštím ze zásadních důvodů, nebo jí fandím a pracuji pro ni i v čase, kdy se jí nedaří,“ řekl Právu Pospíšil. Podle něj by se takoví lidé neměli objevit na kandidátkách.

Pro předsedu ODS Martina Kubu je to smutný osobní příběh těchto lidí. „Pokud někdo vystupuje z ODS jen proto, že se objeví nový politický subjekt, a pak si to zase rozmyslí, tak to dokazuje, že jeho členství ve straně je spojené s osobním uplatněním. Vylučování těchto členů ale není namístě,“ sdělil Právu.

„Plivali na ODS? Hanba jim“

Béma zkritizovala i bývalá pražská radní ODS Aleksandra Udženija.

„To, co napsal Pavel Bém, je zoufalá odveta své vlastní straně, kterou poškodil a tímto i zradil. Když jel na vlně úspěšného primátora a mohl si dělat, co chtěl, tak mu byla ODS dobrá. Dnes, když mu toto není umožněno, tak kolem sebe zoufale kope,“ píše Udženija na svém webu.

Foto: Archiv, Právo

Pavel Bém

„Nechápu, co je to za lidskou vlastnost, která mu dovoluje dva měsíce před volbami psát o ODS jako o ,mrtvé straně‘. Všem, kdo v ODS vyrostli a dnes na ni plivou, by měla být hanba. Naprosto takovými lidmi pohrdám,“ uvedla Udženija.

ODS nechce sahat k dalšímu vylučování i proto, že by mohla popudit Klause, který tento týden budoucí spolupráci nakonec připustil: vyhazování členů ODS se mu ovšem nelíbí. Rázně to dal najevo na Sněžce začátkem srpna.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

„Když jsem viděl kroky ODS v posledních hodinách a dnech, vylučování členů a výroky některých představitelů, tak jsem pochopil, že moje angažmá v této straně nepřichází v úvahu,“ řekl tehdy Klaus. ODS kromě Hrdličky vyloučila i poslance Tomáše ÚlehluJana Floriána za to, že nezvedli ruku proti Rusnokově vládě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám