Hlavní obsah

Údiv Davida Ratha. Soud nechal zveřejnit nahrávku ze zatýkání

• Aktualizováno

Soudce Robert Pacovský, který předsedá senátu v kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha a dalších deseti obžalovaných ve čtvrtek svolil s uveřejněním audiozáznamu z výslechu po Rathově zadržení. Policisté u někdejšího hejtmana nalezli krabici od vína se sedmi milióny korun, které považují za úplatek. Poslechněte si, jak zatčení probíhalo.

Záznam nahrávky ze zadržení Davida RathaVideo: Novinky

 
Článek

Bezprostředně při zatčení před domem Kateřiny Pancové a Petra Kotta  byl Rath překvapen.

„Co je v té igelitové tašce,“ zeptala se policistka. „Mám za to, že víno,“ odpověděl Rath.

Policista rozdělal krabici, která byla až po okraj zaplněna bankovkami. „To je zajímavé,“ podivil se Rath.

„Nevím, jak se tam peníze dostaly, co je to za peníze. Kdo je tam dal, proč je tam dal. Odnášel jsem si od paní Pancové krabici s vínem, krabici jsem předtím neotvíral,“ uvedl ve čtvrtek Rath při soudním přelíčení.

David Rath se vyjadřuje k nahrávce svého zadrženíVideo: Novinky

Ve čtvrtek se u Krajského soudu v Praze v rámci líčení také promítalo video z loňského zadržení tehdejšího poslance a hejtmana Středočeského kraje. Soudce ale videozáznam z celé akce, která trvala jen několik minut, zveřejnit nenechal.

David Rath zároveň při přelíčení upozornil, že na videozáznamu není taška, v níž byla nalezena krabice s penězi po celou dobu v záběru. „Od chvíle, kdy jsem ji položil na zem, do chvíle, kdy policie přešla k jejímu otevření, jsem ji nesledoval. Nevím, co se s ní stalo. Na videu je devítiminutová pauza, kdy krabice není v záběru, není vidět, co se s ní v tu dobu dělo,“ zdůraznil Rath u soudu.

Přehrávání policejních záznamů bude pokračovat i v pátek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám