Hlavní obsah

Ostravský primátor dal k soudu kandidátku své ČSSD v čele se Zaorálkem

Právo, Novinky, jov, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) napadl spolu se dvěma dalšími sociálními demokraty u soudu moravskoslezskou kandidátku své vlastní strany. Podle deníku Insider, který o případu informoval, podal na její platnost žádost o předběžné opatření. Do řešení problému se chce osobně vložit předseda strany Bohuslav Sobotka.

Foto: Profimedia.cz

Primátor města Ostravy Petr Kajnar

Článek

„Spis je zde, dosud nebylo rozhodnuto,“ uvedla pro Insider mluvčí obvodního soudu pro Prahu 1 Lenka Cihlářová s tím, že se věc týká sestavování kandidátky v Ostravě.

Kajnar je šéfem moravskoslezské krajské organizace ČSSD, na kandidátce pro předčasné volby ale není. Lídrem napadené kandidátky je místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek.

Kajnar propadl při nominacích

Kajnar v polovině srpna zcela propadl při nominacích na jednání Okresního výkonného výboru (OVV) ČSSD v Ostravě. Nejprve nominoval sám sebe na post ostravské jedničky, a když neuspěl v souboji se současným ostravským šéfem ČSSD a poslancem Adamem Rykalou, který dostal 15 z 15 možných hlasů, chtěl se stát dvojkou za Ostravu.

Kromě Kajnara jsou pod žádostí o vydání předběžného opatření podepsáni jeho náměstek pro dopravu a člen zastupitelstva ostravské části Mariánské Hory a Hulváky Tomáš Sucharda a starostka dalšího ostravského obvodu Radvanice a Bartovice Šárka Tekielová.

Kajnara zastupuje v kauze kandidátky advokát Tomáš Sokol. „Nebyl jsem zbaven mlčenlivosti, tak to nemohu komentovat,“ prohlásil.

Sobotka chce jednat s oběma skupinami

Pokud by došlo na nejhorší a kandidátka by spadla ze stolu, pro ČSSD by to znamenalo výraznou komplikaci ve volbách. V Moravskoslezském kraji je totiž sociální demokracie tradičně voličsky silná.

Podle Sobotky je ostravská organizace sociální demokracie rozdělena na dva tábory.

„Chystám se v krátké době jednat s oběma tábory v ostravské městské organizaci ČSSD. Je chyba, že vedení kraje věc neotevřelo ještě před tím, než byly na úrovni centra schváleny všechny kandidátky. Mohli jsme už mít tento problém vyřešen,“ sdělil Sobotka ve čtvrtek Novinkám.

Související témata

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Zaorálek uvedl, že ČSSD nemá zatím o žalobě dostatek informací. „Chceme se nejdříve s celou věcí detailně seznámit, abychom mohli zvolit adekvátní postup. Řešení interních sporů soudní cestou každopádně nepokládáme za vhodné,“ poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám