Hlavní obsah

Vysoké školy nechtějí, aby profesory místo prezidenta jmenoval ministr

Vysoké školy odmítají novelu, podle které by měl v budoucnu nové profesory jmenovat místo prezidenta minstr školství. Akademikům se nelíbí samotný text novely ani fakt, že by měla být schvalována samostatně, a ne jako součást chystané vysokoškolské novely. Sdělila to Rada vysokých škol.

Foto: Milan Malíček, Právo

O změnách se začalo uvažovat poté, co Miloš Zeman odmítl jmenovat proferosem Martina C. Putnu.

Článek

Zatím platí, že profesory by měl na podzim jmenovat prezident Miloš Zeman. Způsob jmenování se měl změnit po sporu mezi Zemanem a akademickou obcí, kdy hlava státu původně nechtěla podepsat profesuru literárního historika Martina C. Putny. Nelíbilo se mu jeho vystoupení v rámci průvodu gayů.

"Rada VŠ považuje tento návrh novely za nesystémový a nezdůvodněný. Jmenování a postavení profesorů je nutno řešit v kontextu celého zákona o vysokých školách," uvedla rada ve svém prohlášení.

Ministerstvo školství jej zatím neobdrželo, nechce se proto k němu vyjadřovat.

Jmenování prezidentem má větší vážnost

V zápise jednání legislativní komise rady se akademici vymezují i k obsahu novely. Upozorňují, že nyní je třeba počkat na říjnové předčasné volby, po nichž bude známo jméno nového ministra, aby měli relevantního partnera, s nímž by mohli tuto věc projednávat. Nelíbí se jim ani to, že by se měl způsob jmenování měnit jen proto, že aktuální hlava státu nechce tuto funkci vykonávat.

Jmenování prezidentem navíc mělo podle nich větší vážnost a symboliku. Není prý vyřešena ani otázka, zda by jmenovací pravomoc měla být pouze ceremoniální, nebo zda by mohl prezident či ministr o kandidátech na nejvyšší akademický titul i rozhodovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám