Hlavní obsah

Vyšetřovatelé už vědí, kudy unikal plyn, který způsobil explozi v Divadelní ulici

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Policisté před týdnem vyjmuli plynové potrubí, na kterém dosud stály podpěry domu, před nímž došlo 29. dubna k výbuchu. Při pohledu na potrubí bylo jasné, kudy plyn unikl. Trubka s prasklinou je nyní na expertize, jejíž výsledky budou do konce září. Vyšetřování výbuchu, finanční odškodňování majitelů postižených aut a bytů a oživení ulice Divadelní v centru Prahy se v minulých dnech dalo do pohybu.

Foto: HZS Praha

Hasiči likvidují trosky domu

Článek

Dům č. 5, který byl výbuchem plynu nejvíce zasažen, byl zpevněn natolik, že minulý týden mohli stavaři odsunout podpěry jeho čelní zdi. Tak se vyšetřovatelé dostali k potrubí, z něhož unikl plyn, a poslali ho na odborné zkoumání.

Záznam výbuchu v Divadelní uliciVideo: Policie ČR

„Poté, co jsme konečně 21. srpna trubku vytáhli, bylo jasné, že plyn unikal prasklinou. Nešlo o žádnou titěrnou díru, ale nemohu být konkrétnější. Řekněme, že na únik plynu byla dostatečně velká. Od čeho potrubí prasklo, by právě měla odhalit expertiza. Na té teď pracují odborníci, kteří mi slíbili, že výsledky budou do konce září,“ řekl Právu Petr Jirout, vrchní komisař, který výbuch šetří.

Ulice se otevře příští týden

Dobrá zpráva přišla i z městské části Prahy 1. Už příští týden budou ulicí opět jezdit auta.

„Od úterý 3. září bude Divadelní ulice otevřená jak pro chodce, tak pro automobilový provoz. Ale je možné, že v budoucnu tu budou muset být nějaké částečné uzavírky, protože budova, již zasáhl výbuch nejvíce, musí projít celkovou rekonstrukcí,“ sdělila redakci mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry hasičů po výbuchu plynuVideo: HZS Praha

Magistrát také schválil finanční pomoc ve výši 263 tisíc korun. Peníze poputují osmnácti žadatelům, kteří výbuchem utrpěli škodu. V devíti případech se jedná o auta zaparkovaná v ulici v době výbuchu, v sedmi případech o poškození bytů či kanceláří. Finančně bude odškodněn i majitel koňského kočáru a také vlastník novinového stánku.

Záleží na expertize

Na koho padne vina za poškození plynového potrubí a následný výbuch, přesně určí až probíhající policejní expertiza. Za únik plynu na ulicích má zodpovědnost Pražská plynárenská Distribuce, což je dceřiná společnost Pražské plynárenské, za dveřmi domu už je odpovědnost na vlastnících. Přestože poškozené potrubí bylo před domem, není vůbec jisté, že by výbuch plynu šel na vrub této společnosti.

„Nejčastěji naruší potrubí externí firma, která v místě pokládá sítě nebo dělá nové povrchy. Často se stane, že nám při práci přetrhne přípojku například bagr. Vliv počasí, mrazů a následné roztahování či smrskávání půdy už neřešíme tak často, protože ty měly vliv na ocelové potrubí. V posledních letech už se pokládá plastové. Může jít také o nekázeň – například když pracovník potrubí špatně svaří. Svou roli může sehrát i vlhkost nebo takzvané bludné elektrické proudy,“ vysvětlil Miroslav Vránek, tiskový mluvčí Pražské plynárenské, a. s., s tím, že výbuch na Arbesově náměstí před 10 lety měl na svědomí právě kabel, který propálil trubku.

Foto: HZS Praha

Exploze plynu v centru Prahy

V Divadelní se podle něj sbíhají plynovody různého stáří, ale vliv počasí nevidí jako možnou příčinu prasklého potrubí. „Policie musí nyní zjistit, proč v potrubí byla díra.

Jestli materiál zreznul, trubka byla propálená, nebo byla poškozena při pokládání jiné sítě v místě. Že by to bylo vlivem prostředí, tedy například mrazem, si nemyslím, protože to by k události došlo dříve. V období výbuchu bylo už delší dobu teplo,“ dodal Vránek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám