Hlavní obsah

Ne. Klaus utnul spekulace, že by kandidoval v předčasných volbách

Aktualizováno

Bývalý prezident Václav Klaus ve středu reagoval na zprávy z posledních dní, které informují o jeho možném návratu do politiky. Odmítl, že by kandidoval v předčasných volbách do Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus při přednášce na VŠE.

Článek

„V posledních dnech, zejména po dramatických událostech minulých týdnů a měsíců, jsem se spolu s řadou podobně uvažujících lidí vážně zabýval pokusem využít říjnových parlamentních voleb ke svému opětovnému vstupu do každodenní politiky,“ uvedl Klaus, který si je podle svých slov vědom, že v některých vzbudil nemalá očekávání.

Tímto pokusem pro mne nic nekončí
Václav Klaus

„Po velmi intenzivní práci a desítkách schůzek a jednání jsem zjistil, že v krátkém čase, který do voleb zbývá, lze sice vytvořit volební subjekt, který by určitým způsobem mohl uspět, ale nesplňoval by představy, s nimiž se v politice pohybuji, a který by i při případném volebním úspěchu mohl v politice dlouhodobě standardně působit. Proto jsem se – po dlouhém a bolestném rozhodování – rozhodl v těchto volbách nekandidovat,“ prohlásil.

Pravici nabídl pomoc

Klaus ocenil, že se mnoho jednotlivců a stran rozhodlo kvůli němu „překročit nejen své názorové rozdíly, ale i rozdílnost svých bývalých politických angažmá, kdy si často byli spíše soupeři než spojenci“. V tomto směru ocenil zejména Janu Bobošíkovou. „Našel jsem v ní největší ochotu hledat řešení, které by mohlo integrovat velmi různorodou skupinu lidí obdobně cítících vážnou situaci naší země a tragický stav naší politické scény. Jí chci poděkovat zvlášť,“ uvedl.

Své další politické angažmá ale Klaus nevyloučil. „Tímto pokusem pro mne nic nekončí. V průběhu následujících dvou měsíců rád aktivně pomohu těm, kteří i beze mne do tohoto volebního souboje půjdou. Po uskutečnění předčasných voleb a po seznámení se s jejich výsledkem jsem připraven – společně se všemi, kteří o to budou stát – se ptát, co s pravicí v naší zemi a s jejím dosud nejvýraznějším představitelem, Občanskou demokratickou stranou, v budoucnu učinit,“ konstatoval.

Anketa

Mrzí vás, že Václav Klaus nebude ve volbách do Sněmovny kandidovat?
Ano
13,8 %
Ne
86,2 %
Celkem hlasovalo 17299 čtenářů.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus na křtu své knihy My, Evropa a svět.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková

Foto: Milan Malíček, Právo

Je málo členů klubu, kteří by chtěli přímou volbu, ale ani ODS nechce mít černého Petra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám