Hlavní obsah

Vazební podmínky se zmírní, Zeman podepsal novelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal 12 zákonů. Je mezi nimi i novela, která zmírňuje podmínky vazby, či zákon, jenž ponechává účastníkům jednoletých pomaturitních jazykových kurzů výhody studentů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Obviněným novela o zmírnění vazby umožní pobyt v cele pro nekuřáky nebo v samostatné cele, pokud o to požádají. V některých případech bude moci ředitel věznice umožnit návštěvu "bez sluchové, popřípadě i zrakové kontroly". Obvinění také budou moci pracovat, přibude možností návštěv i telefonování.

"Vazba bude důstojná, nebude ponižující," uvedla k tomu dříve ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová.

Zákon o výkonu trestu odnětí svobody nově výslovně stanoví, že "velmi nebezpeční" odsouzení se ve věznicích umisťují odděleně od ostatních, a to na základě rozhodnutí ředitele věznice zpravidla v odděleních se zesíleným zabezpečením. Opatření se týká například vězňů odsouzených k výjimečnému trestu nebo těch, kteří se v posledních pěti letech pokusili z věznice utéct.

Pomaturitní studium jazyků s výhodami

Lidé v jednoletých pomaturitních kurzech jazyků měli původně od příštího školního roku status studenta už dříve vydanou vyhláškou ztratit. Platili by pak vedle školného ještě zdravotní a sociální pojištění.

Zákonodárci se ale shodli na tom, že hrazení pojištění by bylo zejména pro chudší studenty těžké. Proto jim i nadále zůstane stávající status a výhody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám