Hlavní obsah

Dostali nemocnice z pravěku do 21. století, poděkoval Kott obžalovaným

Praha
Aktualizováno

U krajského soudu v Praze ve středu pokračovalo projednávání kauzy poslance a bývalého hejtmana Davida Ratha a dalších deseti lidí, kteří jsou obžalováni z korupce při veřejných zakázkách. Obžalovaný Petr Kott v závěru jednání poděkoval některým dalším obžalovaným za to, že dostali středočeské nemocnice do 21. století.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Vpředu zleva Petr Kott, David Rath a Kateřina Pancová

Článek

15:48 -Soudce Pacovský přerušuje hlavní líčení do čtvrtka do 8:45, kdy začne výpověď stavaře Kovandy z firmy Pohl.

15:44Kott se přihlásil o slovo a děkuje Hájkovi, Řehákovi a jejich firmám. „Naše nemocnice dostali z pravěku do 21. století.“ Soudce napomíná, že to nepatří k líčení.

15:38 - Ratha zajímá, zda má Hájek ze své pozice přístup k účtu B. Braun Medical. „Bohužel jen ke svému,“ vtipkuje Hájek. Rath tím naráží na to, kdo by ve firmě mohl vybrat v hotovosti milióny korun, které měly sloužit jako úplatek. „Nevím, že by se někdy takováto částka vybírala,“ dodává obžalovaný.

15:23 - Dále dostávají šanci k dotazům obžalovaní.

První se ptá David Rath, zdali firma B. Braun Medical pracovala pro středočeské nemocnice i před jeho nástupem na hejtmanství, což Hájek potvrzuje.

15:13 - Hájek odmítá, že by ho policie nachytala při předání úplatku.

Policií byl sledován při dubnové návštěvě obžalovaného Kotta v jeho kanceláři. Na schůzku přišel s taškou na notebook. Po 50 minutách s taškou zase odešel. „Ve spisu nejsou žádné důkazy, které by předání peněz potvrdily.“

15:03 - Hájek ukončil svou výpověď a dále pokračuje s jeho výslechem předseda senátu Robert Pacovský.

„Předával jste někdy doktoru Kottovi nebo on vám nějakou hotovost?“ ptá se Pacovský.

„Ne,“ odvětil Hájek.

15:01 - Se slovenskou podnikatelkou, obžalovanou Lucií Novanskou si prý Hájek nikdy neposílal žádné e-maily.

Obžaloba uvádí, že Novanské nechal na recepci její firmy podklady pro nastavení tendrů firmě B. Braun Medical na míru. To obžalovaný odmítá a nepamatuje se, co na recepci přesně nechával.

14:49 - Hájek upozorňuje na některé chyby v obžalobě.

Senát rozesmál, když si postěžoval, že má v dokumentu uvedeno jako místo narození Zličín.

„Trochu se mě to dotklo, protože jsem se narodil ve Zlíně,“ směje se obžalovaný.

14:44 - Jana Hájka obžaloba viní z toho, že předal Petru Kottovi finanční hotovost ve výši 6 200 000 korun jako slíbenou odměnu za ovlivnění a zadání veřejné zakázky na dodávku zdravotnických technologií pro mladoboleslavskou nemocnici.

14:38 - „Jednou jsem s doktorem Rathem večeřel. Bylo to v době, kdy se ještě angažoval v lékařských odborech, to si snad ani nemůže pamatovat. Od té doby jsem ho sledoval pouze v televizi. Jako „venkovští“ lékaři jsme byli rádi, že přijel někdo z Prahy a řekl nám, jak se máme o svá lékařská práva zasadit. Doktorku Pancovou jsem viděl několikrát na lékařských akcích. S doktorem Kottem jsem řešil především dodávky spotřebních materiálů,“ řekl Hájek.

14:28 - „Každý z nás jde jednou za několik desítek let koupit nový vůz a je potřeba, abyste zašli přímo do servisu a s prodejci si o koupi promluvili. A takhle to vypadá i s dodávkou zdravotnické techniky,“ líčí Hájek.

14:15 - Hájek vysvětluje, proč byl v kontaktu s jinými obžalovanými.

„Proč jsem byl v kontaktu se zaměstnanci středočeských nemocnic a paní Novanskou? Byl jsem koučem zodpovědným za koordinaci činnosti jednotlivých obchodních zástupců Středočeského kraje.“

14:07 - Hájek si stěžuje, že stejně jako v případu Jindřicha Řeháka měla i jeho firma kvůli procesu problémy se zahraničními obchodními partnery. Americký partner prý vypověděl smlouvu.

14:00 - „Proč jsem nevypovídal před policejním orgánem, je kvůli medializaci celé kauzy, kde je řada nepravdivých věcí. Ze spisu unikla velká část materiálů, které byly vytrženy z kontextu, kdo za tím stojí, se mohu jen domnívat. V obžalobě jsou popisovány skutky stejně jako v médiích. Nevím, kam se vytratila presumpce neviny, která mi od začátku v kauze schází,“ uvádí na začátek výpovědi Hájek.

13:48 - Před soudem bude po pauze vypovídat Jan Hájek z firmy B. Braun Medical.

12:36 - Soudce Pacovský vyhlásil polední pauzu do 13.30.

12:35 - K výpovědi Řeháka mají možnost vyjádřit se ostatní obžalovaní. K řečnickému pultu míří Rath, jeho krátký proslov střídá Petr Kott.

„Pan Řehák uvedl, že jsem roztržitý. Myslel jsem, že to umím lépe maskovat,“ podotýká Kott. Krátce se vyjadřuje i Kateřina Pancová. Ostatní se vzdali možnosti vyjádřit se.

12:29 -  Rath chce například vědět, jaký obrat měl Hospimed v posledních letech a jakou marži si účtoval.

„Počítali jsme se ziskovostí mezi třemi až pěti procenty,“ uvedl Řehák.

„Do kolika nemocnic jste dodávali zdravotnickou techniku?“ „Do 190,“ odpověděl Řehák.

Ostatní obžalovaní nemají otázky.

12:23 -  Pro případné dotazy na Řeháka dal soudce prostor i ostatním spoluobžalovaným. Slova se ujímá David Rath.

12:19 - V důsledku Řehákova stíhání prý přišla firma Hospimed o image. Ztratila i zaměstnance a zahraniční partneři vypověděli výhodné smlouvy.

12:12 - Na řadu přišly dotazy obhájců obžalovaných.

12:08 -  „Potvrzujete, že jste měl osobní schůzku s Petrem Kottem?“ táže se soudce. „Ano, potvrzuji. Vznikla komunikace na základě předchozího setkání s doktorkou Pancovou, kvůli které bylo žádoucí, abych se s panem Kottem sešel – kvůli dodávce přístroje do Oblastní nemocnice Kladno. Vyplynulo to z jednání předvánoční gratulace paní Pancové. Mimo komunikaci nedošlo na schůzce s doktorem Kottem k žádnému věcnému předání,“ odpovídá Řehák.

„Na druhé schůzce s doktorem Kottem došlo k nějakému věcnému předání?“ pokračuje soudce Pacovský. „Propagačních materiálů.“ Soudce se diví, proč je předal Řehák v kufříku. „Propagační materiály předávám běžně v kufříku, nepředával jsem krabici od vína,“ urychleně reaguje obžalovaný, aniž by byl na krabici tázán.

11:47 - „Závěrem své obhajoby chci zopakovat, že jsem nikdy neučinil žádné skutky v rozporu se zákonem. Neměl jsem pouta k žádné osobě, která se podílela na tvorbě zadávací dokumentace. V žalobě dochází k vytváření až nebezpečných analogií. Moje stíhání je neoprávněné, žádám vás, pane předsedo, k zastavení mého stíhání v plném rozsahu,“ uzavírá po téměř dvou hodinách výpovědi Řehák.

11:40 - Řehák předkládá i materiály k zakázce na vybavení nemocnice v Kutné Hoře, čímž chce dokázat, že vše probíhalo standardně. Přesouvá se k poslední kapitole, která se věnuje svědeckým výpovědím.

11:33 - Hlavnímu líčení na lavicích pro veřejnost přihlíží 12 lidí, většinou novinářů. Řehák detailně hovoří o zakázce na pavilónu N v kolínské nemocnici.

11:11 - Hlavní jednání pokračuje výpovědí Jindřicha Řeháka. Obžalovaný by se měl vyjádřit k poslednímu bodu svého proslovu. „Mám už jen poslední zmínku, nechci zdržovat svojí výpovědí příliš dlouho.“

Poté by měli přijít na řadu už jen dva obžalovaní, Jan Hájek z firmy B. Braun Medical a Václav Kovanda ze stavební firmy Pohl.

10:45 - Soudce Pacovský přerušil jeho monolog a vyhlásil přestávku do 11:00.

10:36 - Řehák zmiňuje výčet, kolik středočeské nemocnice proinvestovaly v letech 2008 až 2011. Celkem šlo o více než tři miliardy korun. Hospimed se nepodílel vůbec, nebo jen zčásti. Chce tím vyvrátit tvrzení obžaloby, že by firma měla výlučné postavení.

10:23 - „Trestné činy, ze kterých jsem obžalován, jsem nespáchal.“ Opakuje poněkolikáté Řehák. Jeho více než hodinová řeč působí jistě, nezadrhává se, opírá se o řádně připravenou dokumentaci.

10:05 - S bývalými manažery firmy Konstruktiva Branko Pavlem Drážďanským a Tomášem Mladým se zná Řehák z několika schůzek. Obžalovaný Jan Hájek byl do roku 2005 zaměstnancem Hospimedu, znají se tedy lépe. Ostatní obžalované podle svých slov nezná.

„Dohoda mezi mnou a doktorem Kottem o předání úplatku nikdy nebyla uskutečněna, ani pan Kott by si takovou komunikaci ke mně nedovolil. Úplatek bych nikdy nepřijal, bral bych to jako urážku a uzavřel bych s takovým člověkem komunikaci,“ uvedl Řehák.

10:01 - „V roce 2011 a 2012 jsme se asi čtyřikrát setkali. Jednali jsme o dodávkách vybavení do kladenské nemocnice, například roboticky asistované chirurgii,“ dodává obžalovaný ke schůzkám s Petrem Kottem. „Paní Novanská mi byla jednou představena v roce 2010, dále jsme nebyli v žádném kontaktu.“

9:30 - „Davida Ratha jsem viděl dvakrát v životě. Při slavnostním otevření nemocnice v Domažlicích, viděl jsem ho na deset metrů v houfu lidí. Doktorku Pancovou jsem viděl v životě dvakrát, loni v prosinci, kdy jsem ji navštívil jako zástupce dodavatele pro Oblastní nemocnici Kladno. Je slušností navštívit svého klienta, popřát mu hezké vánoční svátky a předat firemní kalendář. Pana Kotta znám déle, studovali jsme ve stejném ročníku lékařskou fakultu,“ řekl Řehák.

9:19 -  Společnost Hospimed podle obžaloby zakázku za 117 miliónů korun pro Oblastní nemocnici Kolín získala díky dvanáctimiliónovému úplatku, který Řehák údajně dal dalšímu z obžalovaných Petru Kottovi.

Obžalovaný Řehák odstartoval svou výpověď okolnostmi založení jeho firmy. Vysvětluje, proč se ve zdravotnictví používají komplementační zakázky.

9:10 - Zdravotnická společnost Hospimed, jejímž zakladatelem a bývalým jednatelem je Jindřich Řehák, měla za úplatek vybavit nemocnice v Kolíně a Kutné Hoře.

„S mojí osobou jsou spojovány dvě veřejné zakázky. Jsem přesvědčen, že jsem se uvedených trestných činů nikdy nedopustil. Nedopustil jsem se podplácení a nepoškozoval jsem vědomě ani nevědomě zájmy Evropské unie,“ říká obžalovaný.

9:00 - K řečnickému pultíku míří k soudnímu výslechu Jindřich Řehák. Uvedl, že bude vypovídat a předal text své výpovědi soudci k nahlédnutí.

8:59 - Soudce přerušil poradu advokátů s klienty. Zbývá dokončit výpovědi tří obžalovaných, manažera stavební firmy Václava Kovandy a jednatelů zdravotnických firem Jana Hájka a Jindřicha Řeháka.

8:52 - Veřejnost i novináři byli vpuštěni do soudní místnosti. Čeká se na příchod vazebně stíhaných obžalovaných.

Na řadě je nyní soudní výslech manažera stavební firmy Václava Kovandy a jednatelů zdravotnických firem Jana Hájka a Jindřicha Řeháka.

Soud zatím vyslechl Ratha, někdejší ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou, jejího přítele Petra Kotta, manažera ve stavebnictví Pavla Drážďanského, jeho bývalého kolegu Tomáše Mladého a manažera zdravotnické firmy Martina Jireše. Slovenská podnikatelka Lucia Novanská vypovídat odmítla. Všichni s obžalobou nesouhlasí, Novanská se podobně vyjádřila již dříve před policií.

Ke korupci se jako jediná přiznala již kriminalistům podnikatelka Ivana Salačová. Žalobce pro ni navrhuje pozici spolupracující obviněné, což by jí mohlo přinést nižší trest. Advokáti ostatních obviněných se ji snaží znevěrohodnit.

Obžaloba viní skupinu 11 lidí z upravování zakázek ve stavebnictví a zdravotnictví ve Středočeském kraji, které údajně provázela korupce. Skupina prý upravovala tendry tak, aby vyhovovaly předem vybrané firmě. Ostatní účastníci soutěží dělali údajně "křoví", aby výběrová řízení vypadala navenek jako podle pravidel.

Rathovi hrozí ze všech 11 obviněných nejvyšší trest, až 12 let vězení. Obžaloba ho viní z přijetí úplatků v celkové výši 16 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám