Hlavní obsah

Okamura chce ze Senátu do Sněmovny, v přímém souboji asi vyzve Kalouska a Kubu

Právo, Jan Rovenský

Střední Čechy v říjnových předčasných volbách podle všeho zažijí souboj politických titánů. Kandidovat v kraji totiž zvažuje za své hnutí Úsvit přímé demokracie senátor Tomio Okamura. Podle něj totiž jeho stoupenci volají po tom, aby se v politickém ringu přímo utkal s místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem a šéfem ODS Martinem Kubou. Okamura v úterý novinářům řekl, že už je jisté, že bude do Sněmovny kandidovat. Nechtěl ale prozradit, kde přesně.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomio Okamura

Článek

„Chtěl bych kandidovat ve Zlínském kraji, protože tělem a duší jsem Moravák. Ale moji fanoušci na Facebooku a podporovatelé mě vyzývají, jsem těmi zprávami doslova zahlcen, abych se v televizních debatách přímo postavil hvězdám politického establishmentu, jako je Kalousek, a představitelům ODS,“ prohlásil Okamura s tím, že menší počet lidí chce, aby se utkal i se šéfem soc. dem. Bohuslavem Sobotkou.

Ve Středočeském kraji mají, jak již před časem informovalo Právo, kromě Kalouska a Kuby kandidovat i další známé tváře, jako předseda hnutí ANO Andrej Babiš, místopředseda Sněmovny za ČSSD Jan Hamáček nebo šéf hnutí Pro sport a zdraví Josef Dobeš.

Senátor doplnil, že Úsvit přímé demokracie již má naplněné kandidátky, ale čeká, kde se o hlasy voličů budou ucházet čelní politici z ČSSD, ODS a TOP 09, a tomu chce seznam přizpůsobit.

Okamura prosazuje přechod k prezidentskému systému

Okamura by za velký úspěch považoval, kdyby jeho hnutí dostalo ve Sněmovně deset až patnáct procent. Odmítl ale, že by jeho strana chtěla vstupovat do vlády, podle Okamury by měla zůstat v opozici a případně kabinet podporovat.

„Nemáme zájem o vstup do vlády, ale chceme prosadit náš program. A vládu bychom podpořili jedině za prosazení zákona o obecném, tedy plošném, referendu. To je naše jediná podmínka,“ uvedl Okamura.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konference strany Úsvit přímé demokracie. Na snímku Radim Fiala a Tomio Okamura

Podle něj by Úsvit přímé demokracie, jakmile by zákon o referendu prošel, předložil lidem otázku, zda by souhlasili i s přímou volbou poslanců, hejtmanů a starostů a tím,  aby politiky bylo možné na základě referenda odvolat. „To by bylo nakročení ke skutečné, přímé demokracii,“ řekl Okamura.

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek

Foto: Petr Horník, Právo

Úřadující předseda ODS Martin Kuba po jednání s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě.

Senátor chce se svým hnutím dosáhnout změny ČR z parlamentní republiky na prezidentský systém podle vzoru USA, kdy hlava státu, která by podle senátora měla být v referendu také odvolatelná občany, jmenuje ministry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám