Hlavní obsah

TOP 09 vybrala krajské lídry

Kandidátku TOP 09 pro podzimní předčasné parlamentní volby povede v Plzeňském kraji místopředseda strany, bývalý první náměstek ministra zdravotnictví a krajský šéf TOP 09, čtyřiatřicetiletý Marek Ženíšek. Naopak v Ústeckém kraji strana vsadí především na komunální politiky, v Olomouckém kraji zřejmě kandidátku povede poslankyně Jitka Chalánková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marek Ženíšek

Článek

Nominaci Ženíška jednomyslně schválil v pondělí krajský výbor TOP 09. V první trojce na kandidátce bude podle něj také poslanec TOP 09, jednasedmdesátiletý Jaroslav Lobkowicz a zástupce hnutí Starostové a nezávislí, s jejichž podporou TOP 09 kandiduje. Lobkowicz byl poprvé zvolen do Poslanecké sněmovny, tehdy za KDU-ČSL, už v roce 1998. Poté ještě v roce 2002 a 2010.

V Olomouckém kraji bude lídrem TOP 09 poslankyně Jitka Chalánková. Na druhou pozici kandidátky byl navržen poslanec Bořivoj Šarapatka a třetí místo by mělo patřit starostovi Troubek na Přerovsku Radku Brázdovi (hnutí Starostové a nezávislí).

Na Vysočině povede kandidátku dvaačtyřicetiletý Karel Tureček z Chýnova v Jihočeském kraji. Tureček je předsedou expertní komise TOP 09 pro zemědělství a venkov. Dlouhodobě působil ve funkci náměstka a poradce na několika ministerstvech a dalších ústředních orgánech.

Kalousek ve středních Čechách

Naopak v Ústeckém kraji chce strana vsadit na komunální politiky. Do čela kandidátky navrhl krajský výbor lounského radního Michala Kučeru, na druhém místě by měl být teplický radní Petr Měsíc a za ním starosta Malých Žernosek na Litoměřicku Petr Liška (STAN).

Na Hradecku bude lídrem poslanec a exministr zdravotnictví Leoš Heger, na druhém místě bude místopředseda končící sněmovny a bývalý šéf Lesů ČR Jiří Oliva. Na třetím místě bude kandidovat poslanec a bývalý starosta Nové Paky Josef Cogan. Na Pardubicku bude lídrem starosta České Třebové Jaroslav Zedník.

Související témata

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

MUDr. Jitka Chalánková

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda Sněmovny Jiří Oliva (TOP 09 a Starostové)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Ve středních Čechách povede kandidátku pravděpodobně bývalý ministr financí a místopředseda strany Miroslav Kalousek. Utkat by se mohl s úřadujícím předsedou ODS Martinem Kubou a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám