Hlavní obsah

Stát chtěl šetřit, ale nakonec by připlácel miliardu. Picek to chce odpískat

Právo, Marie Königová

Téměř čtyřikrát dráž proti současným 310 miliónům ročně měl vyjít pokus Nečasovy vlády sloučit rekreační, školicí, rehabilitační a lázeňské kapacity ozbrojených složek, tedy vojáků, policistů, celníků a vězeňských dozorců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr obrany Vlastimil Picek

Článek

Zatímco nyní vynaloží resorty obrany, vnitra, spravedlnosti a financí na tyto účely 310 miliónů korun ročně, Nečasova vláda naplánovala vznik Agentury pro poskytování rehabilitací pro všechny ozbrojené složky, která měla uspořit peníze na ozdravné pobyty, ale v důsledku by naopak znamenala velmi výrazné prodražení.

Podle tzv. studie proveditelnosti, kterou Právo získalo, by totiž vznikem agentury, v níž by se pod jednu střechu shromáždily kapacity všech resortních středisek, vyšly ozdravné pobyty na 1,1 miliardy korun.

Není vyloučeno, že by za tyto pobyty v některých případech příslušníci ozbrojených sil připláceli.

Nyní totiž některá zařízení využívají resorty i komerčně. Získanými penězi od klientů mimo resort pak dotují pobyty svých lidí. Tato výhoda by vznikem agentury nejspíš padla.

Každý za své

„Pro variantu samostatné nadresortní agentury byl zpracován ekonomický model, který prokázal, že výdaje, které mají jednotlivé resorty k dispozici na zabezpečení předmětných služeb, nejsou pro realizaci tohoto modelu dostačující. Muselo by dojít k jejich navýšení, a to o asi 836 mil. Kč ročně,“ uvádí zpráva ministra obrany Vlastimila Picka pro vládu, kterou má Právo také k dispozici.

Ministr v ní dochází k závěru, že nejlépe tedy bude, když zůstane vše při starém, a chce projekt agentury odpískat.

„Tato varianta není schopna života bez výrazné finanční injekce státu v rámci jednotlivých kapitol, což rozpočtové možnosti jednotlivých kapitol neumožňují,“ tvrdí Picek.

Navíc vznik samotné agentury by si vyžádal kolem padesáti miliónů korun.

Všechny ozbrojené složky, tedy armáda, policie a hasiči, Vězeňská služba i Celní správa, tak budou dál pro své lidi samy zajišťovat rehabilitaci, lázeňskou péči i rekreaci.

Z plánů moc nezbylo

Vznik agentury byl přitom jedno z mála doporučení, ke kterým došla bývalá vláda Petra Nečase v rámci zjednodušení agend a zrušení duplicit ve státní správě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéfka strany LIDEM Karolína Peake po jednání s premiérem Jiřím Rusnokem.

Z plánů tehdejší vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) na úspory desítek miliard, kterým se již tehdy ministerstva bránila zuby nehty, uspělo při jednání kabinetu minimum. A i z toho mála, které v lednu vláda odklepla, nyní ještě kus odpadne.

Nejméně využívá zařízení vnitro

Podle zprávy nejvíce svá zařízení využívají celníci, kteří je letos odhadem obsadí z 86 procent, vojáci jsou na druhém místě s 80 procenty. Vězeňská služba uvádí poloviční využití a nejméně, zhruba ze 40 procent, jsou využita zařízení vnitra.

Na rehabilitační a ozdravné pobyty má nárok ze zákona 37 tisíc příslušníků bezpečnostních sborů a ozbrojených složek.

Na základě vyhodnocení výše uvedených informací se jeví tato varianta pro bezpečnostní složky a ozbrojené síly ČR v současné době nerealizovatelnou
Vlastimil Picek

Dále se v zařízeních rekreují i jejich rodiny a civilní zaměstnanci resortů a také se zde konají školení, konference a semináře v rámci služebních povinností, letní dětské tábory i pobyty válečných veteránů a vojenských důchodců.

Resorty mají 29 zařízení

Armáda má šest zotavoven s více než tisíci lůžky a čtyři lázeňské léčebny. Ministerstvo financí svých pět středisek využívá převážně ke školením a k ubytování svých zaměstnanců.

Spravedlnost disponuje třemi zotavovnami a vnitro má pět hotelů a jednu ubytovnu. Některé z nich plánuje prodat. Resort má i pět lázeňských domů, které však jsou v dlouhodobých pronájmech, jež sjednala dřívější organizace Lázeňské léčebné ústavy ministerstva vnitra.

Studie proveditelnosti shrnula argumenty proti vzniku agentury. Vedle větších finančních nároků na rozpočet by resorty stejně musely dál spolufinancovat svoji část kapacit a služeb tak, aby hospodaření agentury bylo vyrovnané.

Horší výběr termínu

Zhoršily by se ale možnosti volného výběru termínů pro vlastní lidi, což by mohlo působit potíže při zajišťování služebních povinností. „Bude velice obtížně definovatelné a v praxi realizovatelné nastavení hierarchie a pravidel pro přidělování termínů a kvality zařízení pro poskytování služeb,“ tvrdí zpráva.

Související témata

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Letoun CASA 295M české armády

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ministr obrany Vlastimil Picek v Pchanmundžomu před budovami Dozorčí komise neutrálních států

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Průčelí valdické věznice

„Na základě vyhodnocení výše uvedených informací se jeví tato varianta pro bezpečnostní složky a ozbrojené síly ČR v současné době nerealizovatelnou,“ zdůvodňuje Picek návrh na odstoupení od plánu sjednotit všechny ozdravné pobyty všech složek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám