Hlavní obsah

ČSSD na válečné stezce: Pučista, rozvraceč, hysterik, častují se špičky strany

Novinky, jov
Aktualizováno

Sobotní tajné hlasování o kandidatuře lídra ČSSD Bohuslava Sobotky na post premiéra, kdy získal jen 57 procent hlasů, vyvolalo další slovní válku mezi špičkami strany. Stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier hovoří o puči, místopředseda soc. dem. Zdeněk Škromach kontroval obviněním ze snahy ČSSD rozvrátit.

Foto: Pavel Karban, Právo

Delegáti sjezdu ČSSD. Archivní foto.

Článek

Druhý muž ČSSD Michal Hašek pak Dienstbierovi vzkázal, ať se radši věnuje vysvětlování financování svých kampaní, o kterém hovořil u soudu exhejtman David Rath.

Sobotka už ráno vydal prohlášení, v němž se opřel do těch, kteří mu nedali v sobotu hlas. Použil přitom stejnou taktiku jako jeho oponenti. Oblíbenou zbraní vnitrostranického boje je nyní obviňování z napomáhání nepříteli - TOP 09 a jejímu prvnímu místopředsedovi Miroslavu Kalouskovi.

„Jen mne na hlasování překvapilo, že některým lidem v soc. dem. vůbec nezáleží na volebním úspěchu a záleží jim jen na jejich osobním úspěchu. Ve skutečnosti tím pomáhají Kalouskovi a ODS. Jako předseda soc. dem. myslím především na naše voliče,“ napsal Sobotka na svém facebookovém profilu.

Jeho spojenec Dienstbier se pak už po sobotním hlasování nechal slyšet, že šlo o neúspěšný pokus o puč. Tím nadzvedl ze židle Škromacha. Podle soudu stranického místopředsedy se Dienstbier snaží ČSSD rozvracet. „Jediný pučista je asi Jiří Dienstbier, který to takto prohlašoval. Jde jenom o ukázku toho, jak se snaží soc. dem. vnitřně rozvracet, a to i před volbami,“ uvedl Škromach.

Tajné hlasování podle něj bylo logickým krokem. „Personální věci se v ČSSD vždy hlasují tajnou volbou. Ostatně pro tajné hlasování se vyslovili takřka všichni členové ÚVV,“ dodal Škromach.

Hysterický Dienstbier

Slova o puči odmítl první místopředseda soc. dem. Michal Hašek. Dienstbierovi vzkázal, aby se raději věnoval vyvracení Rathova tvrzení o financování svých kampaní a také boji s TOP 09.

„Doporučuji hlasatelům teze o údajném puči v ČSSD, například Jiřímu Dienstbierovi, aby zchladil hlavu a věnoval se našim soupeřům, zejména TOP 09, či jasnému vyvracení pochybností o financování svých volebních kampaní, o kterém u soudu hovořil David Rath,“ uvedl Hašek, podle kterého se Dienstbier dopouští hysterie.

Podle Haška v totiž v minulosti Dienstbier dával přednost tajnému hlasování před veřejným. „Nechápu proto nynější hysterii ohledně sobotního tajného hlasování ÚVV ČSSD o nominaci Bohuslava Sobotky jako volebního lídra a kandidáta na premiéra,“ uvedl Hašek v reakci na výrok o puči.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Horník, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Škromach

Foto: Novinky

Tajné hlasování v případě personálních otázek označil stejně jako Škromach za zcela běžné. Podle Haška navíc mohli členové ÚVV vnímat hlasování o podpoře Sobotkovy kandidatury na premiéra jako účelový tlak. „Hlasovali jsme na návrh Lubomíra Zaorálka o něčem, co je samozřejmé a co nikdo uvnitř ČSSD předtím nezpochybňoval. Možná to část členů ÚVV považovala za zbytečný účelový tlak,“ podotkl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám