Hlavní obsah

Černínský palác překvapilo zatčení demonstrantů proti okupaci ČSSR

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo zahraničí se v pondělí vyjádřilo k nedělnímu zásahu, při kterém byli na moskevském Rudém náměstí pozatýkáni účastníci akce na protest proti sovětské okupaci z roku 1968. V prohlášení Černínský palác uvedl, že česká diplomacie byla incidentem překvapena. Zároveň doufá, že účastníci akce nebudou trestáni.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Černínský palác na Loretánském náměstí, sídlo ministerstva zahraničí.

Článek

V neděli odpoledne si skupina několika lidí jako již tradičně připomínala výročí „demonstrace sedmi statečných“. Ti se 25. srpna sešli na témže místě, aby vyjádřili svůj nesouhlas s okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy. Následně je pozatýkala policie. [celá zpráva]

„Ministerstvo zahraničních věcí vyjadřuje překvapení, že poklidná a nekonfliktní akce věnovaná této významné události společné česko-ruské historie byla ruskými úřady potlačena,“ uvedl resort na svém webu.

Ministerstvo prý zároveň věří, „že si ruská strana uvědomuje symbolický význam, který rozehnání podobné připomínkové akce má, a doufá, že vůči účastníkům shromáždění nebude uplatněn postih“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám