Hlavní obsah

Zeman popletl ústavu, zato shodil tři kila

Právo, nig

Prezident Miloš Zeman tápe v ústavě. Na státní svátek sice na Hrad pozve 630 hostů, ale chybět mezi nimi budou nově zvolení poslanci, kteří patří mezi tradiční účastníky na slavnostní recepci. V souvislosti s tím se pustil do rozboru, kdy vzniká mandát poslance.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Sněmovna bude rozpuštěná a mandát nových poslanců vzniká až složením slibu,“ natřikrát hájil svůj názor v nedělním pořadu Radiožurnálu Hovory z Lán.

Nenechal se přesvědčit ani citací č. 19 Ústavy ČR: „Mandát poslance nebo senátora vzniká zvolením.“ Zákonodárci zvolením získávají k mandátu i imunitu a plat, ale ještě nemohou například hlasovat.

„Jako bývalý předseda Sněmovny jsem byl ujišťován, že mandát vzniká složením slibu. K čemu by jinak slib byl?“ nedal si prezident říci.

Shodil na rovný metrák

Jako se Zeman nerad zbavuje názorů, stejně tak se těžko zbavuje svých návyků.

„Není to jednoduché, jde mi to pomaličku, ale díky cukrovkářské dietě jsem zhubnul tři kila, ze 103 na 100 kg,“ pochlubil se a poděkoval lékařům.

„Chápu lidi, kteří, když mě vidí vrávorat, si říkají, že jsem opilý. Kdybych se viděl, tak bych to o sobě řekl také,“ dodal, ale vysvětlil, že podle lékařů mu jeho zdravotní potíže způsobují chůzi, jako by měl protézy.

Na závěr se ale Zeman přiznal: „Dopouštím se drobných podvůdků. Dostal jsem krabičku doutníků, a protože lékaři mi řekli, že mám omezit kouření cigaret, ale o doutnících tam není ani slovo, tak dnes večer si zapálím první doutník,“ dodal spokojeně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám