Hlavní obsah

Záznamy z kamer ze Sněmovny policii poslat nemůžeme, tvrdí Němcová

Praha

Kriminalisté podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) po zpřesnění žádosti dostanou údaje o chodu dolní komory parlamentu a pohybu osob, o něž mají zájem. Záznamy z kamer jim ale poslány být nemohou, uvedla v neděli Němcová v pořadu Otázky Václava Moravce.

Foto: Petr Horník, Právo

Diskuzní pořad ČT Otázky Václava Moravce. Na snímku Miroslava Němcová ODS a Lubomír Zaorálek ČSSD

Článek

Záznamy z vnějších kamer nemá totiž k dispozici Sněmovna, nýbrž policie, a záznamy z vnitřních kamer nemohou být zaslány kvůli jejich množství; policie si je ale bude moci ve Sněmovně vyzvednout, uvedla.

Kriminalisté v rámci vyšetřování kauzy údajné korupce tří někdejších poslanců ODS požádali o údaje za září až listopad 2012. Zajímá je zejména přehled jednání poslaneckého klubu občanských demokratů. Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta poslal do Sněmovny dopis, v němž poslance a úředníky varuje před ničením údajů. Za neuposlechnutí by hrozila pokuta až 50 000 korun. [celá zpráva]

Vnější záběry má sama policie 

"Pokud jde o vnější kamery (na budovách Sněmovny), tam prostě žádné likvidování nehrozí, to jsou prostě informace, které má policie," uvedla Němcová s tím, že Sněmovna těmito záběry nedisponuje.

"To byl nesmysl, že žádali po nás, abychom jim takové informace poskytli, protože je prostě nemáme a mají je oni sami. V tom byla jejich žádost nekompetentní," prohlásila.

Policie chce údaje o pohybu osob

Policisté chtěli také informace o harmonogramu jednání Sněmovny v loňském druhém pololetí i o jednání všech poslaneckých klubů. Požadovali také informace o pohybu všech osob, které využívají poslanecké přístupové karty ve Sněmovně. Ze sněmovních čipových karet policie žádá záznamy nejen z těch poslaneckých, ale i z návštěvnických.

Němcová žádala přesnější vymezení, o koho policii jde, kvůli množství návštěvníků na různých akcích v sídle dolní komory. "Já jsem nechtěla, aby byla lustrována polovina republiky," uvedla. Ani podle místopředsedy Sněmovny a ČSSD Lubomíra Zaorálka není možné, aby policie získala v duchu původní žádosti všechny záznamy.

Údaje o termínech zasedání sněmovních výborů a komisí, které jsou veřejně dostupné, byly kriminalistům zaslány na jejich vyžádání kvůli tomu, aby tak měly větší váhu při vyšetřování. "My jsme udělali to, že jsme jim je vytiskli a poslali, protože žádné jiné informace nemáme," dodala.

V kauze tří bývalých poslanců ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy korupce podle policie spočívala v tom, že se poslanci vzdali mandátů výměnou za posty v orgánech státních firem. Jejich stíhání ale zrušil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Pokud bude chtít dozorový státní zástupce Ivo Ištvan v trestním stíhání pokračovat, bude se muset podle Zemanových slov pokusit vymezit skutek tak, aby dovodil, že jeho část se neodehrála na půdě Sněmovny.

Reklama

Související témata:

Související články

Šéf ÚOOZ Šlachta hrozí Sněmovně pokutou

Řediteli Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robertu Šlachtovi se vůbec nelíbí, že mu Poslanecká sněmovna nechce předat informace o činnosti...

Výběr článků

Načítám