Hlavní obsah

Vitásková: Mé obvinění je brutální způsob, jak mě dostat z křesla

Právo, rak
Praha

Je to další útok a brutální způsob, jak mě dostat z křesla předsedkyně Energetického regulačního úřadu, prohlásila v nedělních Otázkách Václava Moravce šéfka ERÚ Alena Vitásková v reakci na slova státního zástupce Radka Mezlíka z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Článek

Ten před několika dny prohlásil, že v řádu týdnů podá na Vitáskovou obžalobu v kauze údajně podvodně získaných licencí na dvě severočeské fotovoltaické elektrárny.

„Další krok už je pouze vražda,“ uvedla v Otázkách Václava Moravce Vitásková, která se prý naopak snaží bojovat se solární mafií.

V kauze je stíhaná spolu s dalšími devíti lidmi, včetně tří úředníků ERÚ. Podstatou je, že skupina podnikatelů podle policie na základě nepravdivých údajů získala na poslední chvíli na konci roku 2010 licence na provozování dvou fotovoltaických elektráren na Chomutovsku.

To umožnilo společnostem Saša-Sun, s.r.o. a Zdeněk-Sun, s.r.o., aby měly po dalších 20 let garantovanou víc jak dvojnásobně vyšší výkupní cenu pro výrobu elektřiny, než ti, kteří do tohoto termínu elektrárnu zprovoznit nestihli.

Je to nesmysl, řízení znovu běží, brání se Vitásková

Vitásková do funkce nastoupila až v srpnu 2011. Policie jí klade za vinu, že při pozdějším řízení o obnově licenčního řízení nezasáhla proti podřízené, která jej zastavila.

Stíhaná je pro účastenství na zvlášť závažném zločinu zneužití pravomoci úřední osoby, protože prý věděla o nadstandardních kontaktech této úřednice na zástupce obou společností.

Podle Vitáskové je její obvinění nesmyslné. Upozornila, že tehdejší klíčoví představitelé ERÚ, kteří byli ve funkci, když se zpochybňované licence vydávaly, mají v případu postavení svědků. Navíc však ono správní řízení z jejího pokynu znovu běží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám