Hlavní obsah

Kdo bude narušovat jednotu ČSSD, toho nevezmu do vlády, varuje Sobotka

Novinky, Jiří Ovčáček

Šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka v sobotu označil za největší nebezpečí pro svou stranu pocit jasného favorita říjnového klání o Sněmovnu. Pustil se také do svých oponentů, kdy varoval před „nemístným soutěžením uvnitř kandidátek“. Sobotka přitom stojí právě před hrozbou klání se svým zástupcem Michalem Haškem na jihomoravské kandidátce. Může jít o hodně - i o to, kdo z nich bude premiérem.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD v hotelu Olšanka. Na snímku zleva Milan Chovanec, Bohuslav Sobotka a Martin Starec.

Článek

„Volby neprohrávají voliči, volby si strany prohrávají samy - největší nebezpečí ČSSD: pocit jasného favorita! Připomeňme si, jaká byla atmosféra před posledními volbami do Sněmovny: všichni se těšili na vítězství, nikdo si moc nepřipouštěl jiný scénář, namísto tvrdé práce se řešilo, kdo si sedne na jaké vládní křeslo,“ řekl Sobotka v úvodním projevu na sobotním jednání nejvyššího orgánu ČSSD mezi sjezdy, ústředního výkonného výboru.

Lídr ČSSD také vyslal vzkaz svým protivníkům uvnitř strany. Nikoho sice nejmenoval, ale adresát byl jasný. Sobotka totiž mluvil o tom, že jednota není „nemístné soutěžení uvnitř kandidátek“. A právě k soutěži o hlasy voličů může dojít na jižní Moravě, kde je Sobotka volebním lídrem a první místopředseda ČSSD Michal Hašek dvojkou.

Pokud by, stejně jako v roce 2010, voliči využili preferenční hlasy, může se stát, že Hašek svého šéfa přeskočí. A právě preference vidí jako zásadní prvek při jmenování premiéra prezident Miloš Zeman. [celá zpráva]

Lídr ČSSD v sobotu také vyslal varování, že „jednotou nemůže být ani nadbíhání jiným konkurenčním politickým subjektům“.

Navíc přidal jasnou hrozbu. Kdo bude hatit jednotu, nemá šanci usednout v možné budoucí vládě ČSSD. „Jednotu musíme prokázat před volbami, ale budeme ji každý den muset prokazovat i ve vládě - i to je hledisko, podle kterého budu sestavovat náš případný vládní tým,“ vyslal Sobotka jasný signál svým odpůrcům uvnitř strany.

Žádný dávkový socialismus

Sobotka se ve svém projevu věnoval i volebnímu programu ČSSD. Představil hlavní heslo kampaně „Prosadíme fungující stát“ a deklaroval, že cílem jeho strany není velkorysé rozdávání sociálních dávek.

„Naším cílem není žádný dávkový socialismus. Cílem ČSSD je společnost, která bude spravedlivá a nabídne každému šanci na důstojný a slušný život. Společnost, která nebude vše poměřovat jen peněženkou a mocí, ale bude opravdu lidská a solidární. Země je ve špatném stavu a dá hodně práce, než se vrátíme k prosperitě, která tu byla v době sociálně demokratické vlády,“ řekl.

Šéf ČSSD také hovořil o hrozbě „falešných mesiášů“, kteří chtějí ve volbách využít frustrace lidí. Stranu práv občanů - zemanovci a hnutí ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše označil za komerční projekty.

„Komerční strany jako Ano 2011 nebo SPOZ, populisté z Úsvitu budou slibovat ráj na zemi, jen aby získali potřebných pět procent. Všichni víme, jak to skončí, i kdyby uspěli, za rok, za dva, za tři se rozpadnou a zmizí v zapomnění. Tak jako Věci veřejné. Je potřeba to občanům připomínat. Malé strany nic nedokážou,“ myslí si Sobotka.

Šéf sociální demokracie také přišel s návrhem usnesení, ve kterém by jeho strana přislíbila, že učiní vše pro to, aby po volbách zůstaly ODS a TOP 09 v opozici.

Reklama

Výběr článků

Načítám