Hlavní obsah

Zemanův kancléř míří na kandidátku SPOZ, prezident mu to dovolí

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kancléř Vratislav Mynář bude s největší pravděpodobností v předčasných volbách do Sněmovny kandidovat za Stranu práv občanů - zemanovci (SPOZ). Prezident Miloš Zeman se tomu totiž nebrání, což byla základní podmínka.

Kancléř Vratislav Mynář o kandidatuře ve volbáchVideo: Novinky

 
Článek

„Jako kancléř by měl být nadstranický, ale jako občan má svá práva jako každý jiný. A mimo jiné je i jeho právem kandidovat za tu stranu, kterou si zvolí,“ odpověděl Zeman serveru parlamentnilisty.cz na dotaz, zda Mynářovi dovolí kandidovat ve volbách za SPOZ. Podle prezidenta by Mynář musel opustit post kancléře jen v případě, že bude zvolen poslancem.

Mynář o své možné kandidatuře hovořil se Zemanem v pátek odpoledne. Prezident mu dal zelenou ke kandidatuře za SPOZ.

„Pan prezident souhlasí, abych kandidoval s tím, že konečné rozhodnutí je na mně,“ řekl Mynář Novinkám. Doplnil, že verdikt oznámí příští týden ve čtvrtek po jednání vedení zemanovců, které bude probírat lídry kandidátek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Podle informací Novinek by se mohl Mynář objevit v čele kandidátky ve Zlínském kraji. Ostatně, je zde šéfem krajské organizace zemanovců.

Mynář dodal, že podle jeho názoru lze skloubit kandidaturu s funkcí kancléře prezidenta.

Související téma

Foto: Právo

Nové logo SPOZ

Vratislav Mynář býval předsedou zemanovců. Poté, co se stal prezidentovým kancléřem, ale funkci opustil a v březnu ji už na stranickém sjezdu neobhajoval. Miloš Zeman je čestným předsedou SPOZ. Mynář už dřív řekl, že by rád, kdyby prezident stranu před volbami podpořil. Později dodal, že to nejspíš nebude možné, protože se Zeman snaží být nadstranickým prezidentem.

Reklama

Výběr článků

Načítám