Hlavní obsah

Sobotka povede jihomoravskou kandidátku ČSSD, Hašek bude dvojka

• Aktualizováno

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka bude lídrem jihomoravské kandidátky sociálních demokratů. Teprve na druhém místě by měl kandidovat do Poslanecké sněmovny jeho vnitrostranický rival a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Rozhodlo o tom čtvrteční jednání představitelů krajské organizace ČSSD, oznámil krajský tajemník Karel Kraus.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Druhý a první muž ČSSD: Michal Hašek a Bohuslav Sobotka.

Článek

Sociální demokraté navrhli na kandidátku 34 lidí, což je maximální možný počet, v sobotu bude kandidátku schvalovat ještě Ústřední výkonný výbor ČSSD. Podle Krause už půjde pouze o formalitu.

Jižní Morava představila silnou kandidátku, která se i díky preferenčním hlasům voličů patrně stane soubojem předsedy strany Sobotky s hejtmanem Haškem. Pokud sociální demokracie volby vyhraje, jeden z nich bude téměř jistě premiérem. Sobotka měl nabídku vést pražskou kandidátku, ale dal přednost své domovské organizaci. V Praze se do čela kandidátky ČSSD postaví předseda Českomoravské komory odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Na trojce Tejc

Z třetího místa by měl kandidovat předseda poslaneckého klubu ČSSD a stínový ministr vnitra Jeroným Tejc.

Sociální demokraté zvítězili v regionu už při posledních volbách do Sněmovny, kdy získali 23,35 procent hlasů.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Michal Hašek

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec

Jedničkou na kandidátce Plzeňského kraje bude další muž z vedení ČSSD, místopředseda a hejtman Milan Chovanec. Dvojkou a trojkou jsou dosavadní poslanci Václav Votava a Igor Jakubčík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám