Hlavní obsah

Benešová posílá korupční kauzu Bárty a Škárky opět před soud

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová po měsíčním váhání podává k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona v kauze údajného úplatkářství mezi vrcholnými představiteli bývalé vládní strany Věci veřejné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Škárka (vlevo) a Vít Bárta přicházejí k soudu.

Článek

Ztotožnila se tak zřejmě s návrhem soudce Obvodního soudu pro Prahu 5 Jana Šotta, který faktického lídra strany Víta Bártu a někdejšího místopředsedu Jaroslava Škárku loni v dubnu odsoudil za podplácení a podvod.

Benešová zatím nereagovala na dotazy Práva, zda jde právě o tento podnět.

Osvobozující rozsudek byl soudci nadiktován

Týž soudce Šott letos v lednu na pokyn nadřízeného Městského soudu v Praze oba muže osvobodil. Ministerstvu, tehdy ještě vedenému Pavlem Blažkem (ODS) si však obratem stěžoval, že mu byl rozsudek vyšší instancí nadiktován.

Kromě Šotta napadl osvobozující rozsudky nad politiky VV dovoláním k Nejvyššímu soudu také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Zatímco Zeman upozorňuje na podle něj nesprávné právní hodnocení Bártových a Škárkových skutků, Šott ve svém podnětu kritizuje celý procesní postup soudů.

„Procesní postup odvolacího soudu je flagrantním porušením (...) trestního řádu,“ napsal do obsáhlého podnětu, který má Právo k dispozici, Šott.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Soudce Jan Šott.

Jeho senát loni odsoudil Bártu za podplácení k podmínce a Škárku za podvod k tříletému vězení. Odvolací Městský soud v Praze však v listopadu senátem soudkyně Jarmily Löffelmannové na uzavřeném jednání odsuzující rozsudek zrušil a nařídil Šottovi oba politiky zprostit obžaloby, protože jejich činy nejsou trestné.

Původním soudcům tak nezbylo než letos v lednu splnit přání nadřízených a politiky osvobodit.

Na řadě je Nejvyšší soud

Že se Nejvyšší soud bude případem Bárta–Škárka dozajista zabývat, je jasné už od chvíle, kdy se k němu ve stejném případu letos dovolal nejvyšší žalobce Zeman. Ten se od Šottova hodnocení liší v právní kvalifikaci skutků. Podle Zemana měl být Bárta odsouzen za podplácení a Škárka za poškození cizích práv.

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaroslav Škárka

Pokud by se u Nejvyššího soudu sešly dva podněty k projednání téže kauzy, budou podle mluvčího Petra Knötiga přiděleny stejnému senátu, který je bude moci případně posoudit ve sloučeném jednání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám