Hlavní obsah

Lidem, kteří do roku 1993 pracovali na Slovensku, stát dorovná důchody

Lidem, kteří před rozpadem československé federace pracovali na Slovensku nebo pro slovenské firmy, bude stát zřejmě opět dorovnávat jejich nižší starobní penze. Nárok na dorovnávací příspěvek by měli mít ti, kteří v někdejším Československu platili sociální odvody aspoň 25 let a po vzniku ČR před rokem 1996 aspoň rok. Počítá s tím novela, kterou ve čtvrtek schválil Senát.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ilustrační foto

Článek

Průměrná výše příspěvku se má pohybovat kolem 1100 korun měsíčně a týkat se má zhruba 10 000 lidí. Příspěvek má být podle novely samostatnou dávkou, která bude vyplácena jen spolu s českým důchodem. Přídavek by mohli dostat třeba lidé, kteří před rozdělením státu bydleli v Česku a jejich zaměstnavatel sídlil na Slovensku.

O přídavek by senioři museli požádat Českou správu sociálního zabezpečení. Částka má být stanovena jako rozdíl mezi případným důchodem, který by žadatel dostával za českých podmínek, a součtem skutečné české a slovenské penze. Celkové náklady za celou dobu výplat se odhadují na 3,8 miliardy korun.

Nejvyšší suma v roce 2020

Nejvyšší sumu by měl stát podle propočtů vyplácet na dorovnávací příspěvky v roce 2020, a to 130 miliónů korun ročně, uvedla senátorka ODS Daniela Filipiová. Ještě v roce 2047 by se příspěvky mohly vyplácet zhruba tisícovce lidí, dodala.

Česko přestalo nižší slovenské penze Čechům doplácet předloni na podzim po vyjádření Soudního dvora EU. Podle něj by totiž musel být důchod dorovnán i lidem z ostatních unijních států, kteří pracovali v Československu a mají penzi menší, jinak by šlo o diskriminaci.

Český Ústavní soud potom uvedl, že evropský soud nezohlednil specifické poměry po rozdělení společného státu a penze by se dorovnávat měly. Nejvyšší správní soud se tedy na Soudní dvůr EU obrátil znovu. Vláda pak v létě uložila ministerstvu práce, aby navrhlo model dorovnávání penzí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám