Hlavní obsah

Zavadil bude v politice nadále hájit naše zájmy, věří odboráři

Odbory schvalují odchod svého šéfa Jaroslava Zavadila do politiky. Doufají, že bude ve Sněmovně hájit jejich zájmy. Chystají pro případné budoucí poslance či ministry ze svých řad seznam úkolů. Předáci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) to ve čtvrtek řekli novinářům.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Šéf odborového svazu KOVO Josef Středula (vpravo) vedle šéfa ČMKOS Jaroslava Zavadila.

Článek

Zavadil je lídrem kandidátky ČSSD v Praze. Rád by získal víc než čtyři mandáty, které strana v metropoli dosud měla. "Praha je taková pravicová bašta, je to pro mě výzva. Udělám pro to všechno, abych tu kandidátku dovedl k lepším výsledkům, než měla minule,“ uvedl Zavadil. ČSSD podpořilo v roce 2010 v parlamentních volbách v Praze 15 procent volících, získala čtyři mandáty.

Zavadil jako lídr kandidátky má své místo v dolní komoře téměř jisté. Neplánuje ale, že by do sociální demokracie vstoupil. Z čela odborové centrály chce odejít po volbách začátkem listopadu. Funkci předsedy složí na sněmu ČMKOS.

Odchodem Jaroslava Zavadila ČMKOS neztratí, ale uděláme všechno proto, aby ještě posílila
předseda svazu KOVO Josef Středula

Předáci odborových svazů Zavadilův odchod do Sněmovny schvalují. Očekávají, že bude prosazovat jejich zájmy. Míní, že by takových lidí mělo do vysoké politiky vstupovat víc. Zhruba do dvou týdnů chtějí představit svůj seznam požadavků a úkolů, které by budoucí poslanci či ministři z odborářských řad měli plnit. Týkají se třeba snižování nezaměstnanosti či posílení výkonnosti české ekonomiky.

„Odchodem Jaroslava Zavadila ČMKOS neztratí, ale uděláme všechno proto, aby ještě posílila,” uvedl k tomu šéf svazu KOVO Josef Středula.

Příštím lídrem může být Středula

Sám Zavadil prohlásil na čtvrteční tiskové konferenci, že by se chtěl zabývat mimo jiné otázkou zavedení referend, zákona o majetkových přiznáních a vymýcení lichvy. „Je tady řada věcí, o kterých se dá hovořit, a já si je určitě přenesu do své kampaně,” uvedl.

Nechtěl zatím prozradit, koho by rád příští rok po dubnovém sjezdu ČMKOS na svém místě viděl. Ideální kandidát by ale podle něj měl být komunikativní a se schopností jednat s kýmkoli. Měl by být také schopen „stmelovat, ale i se postavit na zadní. I vůči vnitřku, i vůči vnějšku,” řekl.

Středula dodal, že jedinou podmínkou je členství v ČMKOS. Sám připustil, že kandidovat na uvolněný post po Jaroslavu Zavadilovi bude. O předsedovi se bude hlasovat a možných kandidátů je asi 30.

Anketa

Souhlasíte s tím, že se Jaroslav Zavadil bude angažovat v politice?
Ano
19 %
Ne
81 %
Celkem hlasovalo 937 čtenářů.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil

Reklama

Výběr článků

Načítám