Hlavní obsah

Sváček Zemanovi v Senátu neprošel

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Senátoři nesouhlasili s tím, aby se ústavním soudcem stal Jan Sváček, kterého do této funkce navrhl prezident Miloš Zeman. Dosavadního předsedu pražského městského soudu podpořilo v tajné volbě 30 senátorů, proti jich bylo 45.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Sváček v Senátu.

Článek

Senát přitom o Sváčkovi rozhodoval už podruhé. Loni ho neúspěšně doporučoval exprezident Václav Klaus. Sváček tehdy nezískal podporu ani jednoho senátního výboru. V konečné volbě jej tehdy podpořilo 38 senátorů z přítomných 79, scházely mu tedy jen dva hlasy. Proti Sváčkovi se tak nyní vyslovilo více senátorů než loni.

Někteří senátoři Zemanovi vyčítali, že svým opětovným navržením Sváčka znevažuje Senát. Prezident ale namítl, že se za tu dobu změnilo složení horní komory.

Zeman sám přišel Sváčka do Senátu podpořit. Senátory seznámil s výsledky svého šetření, které zadal kvůli výtkám vůči Sváčkově osobě. Podle prezidenta se ukázalo, že šlo o pomluvy. [celá zpráva]

Související téma

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jednání Ústavního soudu o církevních restitucích

Sám Sváček pohovořil před zákonodárci jen krátce. Informoval je o některých svých postojích k fungování justice. Za symptomy soudnictví označil kvalitu, rychlost, předvídatelnost a vymahatelnost soudních rozhodnutí. Soudce má podle něj znát judikaturu a literaturu a být přiměřeně sebevědomý a pokorný.

Reklama

Související články

Zeman navrhl Sváčka na ústavního soudce

Prezident Miloš Zeman navrhl senátorům na ústavního soudce předsedu pražského městského soudu Jana Sváčka. Potvrdila to mluvčí horní komory Eva Davidová. Se...

Výběr článků

Načítám