Hlavní obsah

Nechystáme legislativní smršť, hájil Senát před kritikou jeho předseda Štěch

– Praha
Novinky, val

Předseda horní komory parlamentu Milan Štěch (ČSSD) na středeční tiskové konferenci hájil Senát před kritiky, kteří hovoří o značných legislativních snahách senátorů poté, co se rozpustila Sněmovna. Štěch ujistil, že žádná „legislativní smršť“ není na pořadu dne. Jmenovitě odmítl výtky od předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

Článek

Němcová po rozpuštění Sněmovny označila úterní rozhodnutí poslanců za vstřícný krok vůči takzvaným fotovoltaickým baronům, neboť podle ní Senát, který při neexistenci Sněmovny může přijímat tzv. zákonná opatření, chystá pozměňovací návrh k zákonu o obnovitelných zdrojích. Ten podle Němcové půjde na ruku právě obchodníkům v solárním byznysu. [celá zpráva]

Štěch toto tvrzení rázně odmítl. Informoval se prý u odpovědných senátorů, kteří mu potvrdili, že podobný návrh nechystají. „Nikdo nepředpokládá, že by jakýkoliv pozměňovací návrh předkládal,“ řekl Štěch.

Nepředpokládáme žádnou legislativní smršť
Milan Štěch

Postavil se také proti spekulacím, že Senát využije období neexistence Poslanecké sněmovny k přijímání zákonných opatření. „To je zcela holý nesmysl. Nepředpokládáme žádnou legislativní smršť,“ uvedl. Předpokládá navíc, že tato opatření budou přijata pouze tehdy, „když to bude nezbytně nutné a kdy by hrozily naší zemi nějaké významné ztráty“. Senát se v tomto směru podle Štěcha bude řídit dikcí ústavy, kdy mají být zákonná opatření přijímána pouze tehdy, kdy nesnesou odkladu.

„Kalouskův tunel” vyřeší příští vláda

Dodal, že se v současné chvíli žádná podobná opatření nepřipravují. A to i navzdory přání prezidenta Miloše Zemana zrušit „poslední Kalouskův tunel“, čímž prezident myslel zrušení daní z dividend. [celá zpráva]

Štěch se ale podle svých slov nechal informovat, že tento zákon má začít platit až od roku 2015. „Pokud ano, tak si to vyřeší nová vláda a Sněmovna,“ prohlásil.

Prioritou Senátu není podle něj ani změna poplatků ve zdravotnictví. „Takový návrh musí nejdřív přijít,“ podotknul a připomněl, že iniciativa musí přijít od vlády, nikoli od Senátu.

Anketa

Věříte, že bude Senát přijímat zákonná opatření pouze v nezbytně nutných případech?
Ano
56,4 %
Ne
43,6 %
Celkem hlasovalo 683 čtenářů.

Související téma

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám