Hlavní obsah

Sobotka chce s ČSSD získat třetinu voličů a ve Sněmovně mít levicovou většinu

– Praha
Právo, Jiří Ovčáček

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro Právo nastínil, jakého volebního výsledku by rád dosáhl v předčasných volbách, které se pravděpodobně budou konat na podzim. Na začátku září chtějí mít sociální demokraté hotovou kampaň.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohuslav Sobotka

Článek

Myslíte, že se volby uskuteční 25. a 26. října, jak si přeje prezident Miloš Zeman?

Soc. dem. je připravena podpořit konání voleb v termínu 25. a 26. října. Domníváme se, že čím dříve budou volby, tím lépe i z hlediska občanů. Myslím, že je v zájmu nás všech, abychom se pohnuli z místa, aby tady byla už nová legitimní vláda, která stihne připravit státní rozpočet tak, abychom se vyhnuli rozpočtovému provizoriu.

Měla by vláda Jiřího Rusnoka přicházet se zásadnějšími opatřeními, nebo by se měla držet „při zdi“?

Myslím, že je potřeba si uvědomit, že vláda Jiřího Rusnoka nedostala důvěru Sněmovny, je vládou v demisi, přechodnou a udržovací. V těchto mantinelech by se měla pohybovat, čili neměla by dělat žádné kroky, které nejsou bezprostředně vyvolány nutností, nějakou okamžitou potřebou, zasahovat do chodu státu.

Rozhodně by se vláda měla soustředit na pokračování přípravy zákona o státním rozpočtu na příští rok a neměla by dělat nějaké zásadní personální změny.

A jak by to podle vás mělo být se snížením poplatku za pobyt v nemocnici ze sta na šedesát korun? Dokážete si to představit?

Dokážu si představit variantu, že od Nového roku se žádný poplatek za pobyt v nemocnici platit nebude. Nová vláda by ten problém mohla vyřešit. Stejně tak je přijatelná varianta, aby se zákonným opatřením Senátu, které nakonec bude muset schválit nová Sněmovna, snížil tento poplatek na maximálně šedesát korun na třicet dnů v roce.

Kdy zahájíte kampaň?

Volební kampaň již byla fakticky zahájena. Jsem rád, že soc. dem. ji zahájila jednotným a srozumitelným postupem, který jsme zaujali vůči rozpuštění Sněmovny. V pátek a v sobotu dokončíme schvalování našich kandidátních listin. Rád bych, abychom do 6. září dokončili přípravu volebního programu.

Před časem jste hovořil o možnosti uspořádat programovou konferenci. Bude?

Ano, byl bych velmi rád, kdyby se nám ještě během kampaně, byť bude krátká, podařilo uskutečnit programovou konferenci ČSSD, kde by mohli vystoupit naši stínoví ministři, lídři, kteří vedou kandidátní listiny v krajích, a prezentovat ty nejdůležitější části našeho volebního programu, které budou zaměřeny na rekonstrukci země, na zajištění fungování státu, na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti.

Pokud jde o volební výsledek, jakého chcete dosáhnout?

Klíčové bude, aby ve Sněmovně vznikla levicová většina, která umožní vznik takové vlády, která bude schopna velmi rychle napravit škody po několika letech vlády pravicové koalice ODS a TOP 09. Cílem soc. dem. jako takové je získat v příštích volbách třetinu hlasů. Třetina hlasů by nám umožnila sestavení jednobarevné vlády ČSSD.

Anketa

Podaří se ČSSD ve volbách získat třetinu hlasů?
ano
40,9 %
ne
59,1 %
Celkem hlasovalo 12504 čtenářů.

Související témata

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám