Hlavní obsah

Zeman plánuje schůzku s předsedy stran na pátek

– Praha

Prezident Miloš Zeman se chce v pátek sejít s předsedy parlamentních stran a jednat s nimi o dalším postupu poté, co dnes poslanci schválili rozpuštění Sněmovny.

Foto: Petr Josek, Reuters

Prezident Miloš Zeman

Článek

Serveru iDnes.cz to potvrdil hradní kancléř Vratislav Mynář. Mluvčí Hradu Hana Burianová předpokládá, že setkání s šéfy stran bude prezident domlouvat během středy.

"Mohu potvrdit, že se pan prezident chce v pátek setkat s předsedy parlamentních stran. Náplň schůzky je vzhledem k okolnostem jasná, budou jednat o rozpuštění Poslanecké sněmovny a termínech předčasných voleb," řekl Mynář.

Zákonodárci svým úterním hlasováním otevřeli cestu k předčasným volbám, jež jsou podle většiny stran nejlepším řešením současné politické krize, která začala pádem vlády Petra Nečase (ODS). Sněmovnu ale musí rozpustit právě Zeman, který už dříve avizoval, že by chtěl předčasné volby vyhlásit na 25. a 26. října.

Do rozpuštění Sněmovny by ale ještě podle poslanců ČSSD a TOP 09 mohla zasáhnout stížnost k Ústavnímu soudu, kterou podal poslanec VV Petr Skokan kvůli jednání Sněmovny z minulého týdne o důvěře vládě Jiřího Rusnoka. Skokan ve své stížnosti mimo jiné žádá o to, aby soud předběžným opatřením uložil prezidentu republiky, aby do doby svého rozhodnutí nereagoval na žádné podněty vzešlé ze Sněmovny. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc proto vyzval ke stažení stížnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

ON-LINE: Poslanci si rozpustili Sněmovnu

Poslanci v úterý večer souhlasili s usnesením, kterým žádají prezidenta o to, aby rozpustil Poslaneckou sněmovnu. Pro hlasovalo 140 poslanců.

Výběr článků

Načítám